Burgemeester Aptroot wil (nog) geen cameratoezicht bij station Zoetermeer-Oost

Cameratoezichtvrijdag 05 juni 2015 19:42

Burgemeester Aptroot heeft aangegeven dat er (nog) geen cameratoezicht bij station Zoetermeer-Oost wordt gerealiseerd. De ChristenUnie-SGP had hier namelijk om gevraagd vanwege de toename in het aantal fietsendiefstallen, zoals is gebleken uit de jaarcijfers van de Politie over 2014. Hierbij is station Oost een belangrijke hotspot in Zoetermeer.

Uit de jaarcijfers van de Politie is gebleken dat er in 2014 in Zoetermeer 641 keer aangifte is gedaan van fietsendiefstal. Een record voor Zoetermeer. En een toename meer dan 15% vergeleken met het jaar 2013. Recent heeft de fractie opnieuw signalen ontvangen van inwoners over fietsendiefstallen bij met name station Zoetermeer-Oost. De inzet van één lokfiets, naar aanleiding van een eerder verzoek van de CU-SGP begin 2014, blijkt nog onvoldoende bij te dragen aan het terugdringen van de fietsendiefstallen in Zoetermeer. Dit was voor de fractie aanleiding om de burgemeester om maatregelen te vragen in de vorm van cameratoezicht bij station Oost.

Burgemeester Aptroot geeft in zijn antwoord op het verzoek aan dat het aantal fietsdiefstallen in Zoetermeer de afgelopen maanden flink aan het dalen is. Zo blijkt uit recente cijfers van de Politie dat het aantal fietsendiefstallen in de maanden januari t/m april 2015 met 32% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Ook in de maand mei is volgens de burgemeester sprake van een daling vergeleken met 2014. “De aandacht en onder andere inzet van de lokfiets werpen hun vruchten af,” aldus de heer Aptroot.

De burgemeester geeft aan wekelijks de veiligheid in Zoetermeer te bespreken met de Politie. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan de situatie rondom station Zoetermeer-Oost. Maar bij de inzet van cameratoezicht moet aan strenge voorwaarden worden voldaan. Het gaat dan onder andere over het bestaan van een onveilige situatie en de proportionaliteit van de maatregel. Zo moet cameratoezicht een onderdeel zijn van een breder pakket aan maatregelen, die alleen in geval van grote veiligheidsproblemen worden ingezet. Zoals de situatie op het Stadhuisplein en in de wijk Buytenwegh. De burgemeester constateert dat hier bij station Oost niet aan wordt voldaan. Ook zijn er hoge kosten verbonden aan de inzet van cameratoezicht.

De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in Zoetermeer. Gezien de veiligheidsontwikkelingen is de heer Aptroot van mening dat hij de focus van het huidige veiligheidsbeleid niet moet verleggen. Hij ziet dan ook geen aanleiding om gebruik te maken van zijn bevoegdheid tot het plaatsen van camera’s bij station Zoetermeer-Oost.

« Terug

Archief > 2015 > juni

Geen berichten gevonden