Kennismaken met Haaglanden

w2dlogomaandag 15 mei 2006 23:13

Aan het begin van een nieuwe raadsperiode vinden er allerlei oriënterende werkbezoeken plaats. Op 15 mei presenteerde Haaglanden zich ‘s middags. Alle nieuwe raadsleden van alle deelnemende gemeenten waren uitgenodigd. Een impressie.

Stadsgewest Haaglanden
Stadsgewest Haaglanden is een stadsregio bestaande uit de plaatsen Den Haag, Zoetermeer, Delft, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Midden-Delfland. ’s Avonds zouden de nieuwe bestuurders benoemd worden voor de periode 2006-2010. Wij zijn vertegenwoordigd met (benoemde) 1 wethouder in het Dagelijks Bestuur en 7 (benoemde) raadsleden binnen het Algemeen Bestuur. Daaronder vallen ook de vier inhoudelijke commissies waarbij Zoetermeer 2 raadsleden per commissie levert. Zowel lokale als regionale invalshoeken moeten afgewogen worden in de besluiten. Sommige besluiten kunnen burgers direct raken (bijv. jeugdzorg, huisvestingsverordening, openbaar vervoer)

Rondleidingen
Om kennis te maken met de verschillende taken die Stadsgewest Haaglanden heeft werden er rondleidingen verzorgd. De onderwerpen glas & water, groen Haaglanden, internationale bedrijvigheid, Randstadrail, energiebesparing en duurzame warmte en stedelijke vernieuwing.
Uit nieuwsgierigheid heb ik gekozen voor Internationale Bedrijvigheid. Als Zoetermeer willen wij meer resultaat op dit gebied. Bovendien staat dit specifiek in ons verkiezingsprogramma.

Verkiezingsprogramma
Wij denken dat we met creativiteit en doorzettingsvermogen moeten blijven zoeken naar mogelijkheden om nationaal en internationaal befaamde bedrijven en organisaties naar Zoetermeer te halen. We vinden dat hier blijvend in geïnvesteerd moet worden. Wanneer deze bedrijven zich vestigen in onze stad biedt dat namelijk niet alleen meer werkgelegenheid, het is ook goed voor de reputatie van Zoetermeer.

We bezochten het industrieterrein Plaspoelpolder en de internationale Shell, wat een groot gedeelte van dit Bedrijvenschap beslaat. Zeer interessant was te horen en te zien wat de impact van een sterk internationaal bedrijf, met een andere bedrijfscultuur en visie, heeft op de omgevingsfactoren voor dit bedrijventerrein, Rijswijk als gemeente en de impact binnen Haaglanden, nationaal en internationaal.  Tenslotte zijn slechts 2% van de bedrijven “groot”. 98% van de bedrijven behoort tot het MKB.

Wist u dat:

  • de zoetermeerse burger jaarlijks € 5,00 bijdraagt aan Haaglanden
  • daar bovenop nog eens jaarlijks € 4,00 komt voor de verbetering van de bereikbaarheid (BOR)
  • er een verplichtende samenwerking bestaat op het gebied van ruimtelijke afstemmingsproblematiek, volkshuisvesting, verkeer & vervoer, economie en werkgelegenheid, grondbeleid, jeugdzorg en milieu
  • er 455 miljoen euro per jaar uitgegeven word (inkomsten Rijk 274 miljoen, 176 miljoen uit andere bronnen en 5 miljoen door gemeenten)
  • Haaglanden als stedelijk gebied een vuist moet maken om de positie van de Randstad sterker te maken zowel nationaal, europees als internationaal
  • Haaglanden ervoor zorgt dat er niet over de stadsregio word besloten maar met!
  • Quality in place en quality in space: het benutten en ordenen  van ruimte en maatschappelijke activiteiten is
  • als u meer weten u dit op de website kunt vinden: www.haaglanden.nl

door Helen du Bois. Reageren: helendubois@solcon.nl

 

« Terug

Archief > 2006 > mei

Geen berichten gevonden