Meedoen in een college moet je worden gegund en je moet het verdienen.

Groepsfoto nieuwe raaddinsdag 28 maart 2006 00:43

Partijen mochten hun visie geven op de presentatie van het nieuwe beoogde college van PvdA, VVD, D66 en CDA met hun nieuwe wethouders. Hieronder onze bijdrage.

 


Dank u voorzitter,

 

De fractie van de ChristenUnie-SGP heeft er behoefte aan om haar mening te geven over de keus voor een beoogd college van PvdA, VVD, D66 en CDA.

Meedoen in een college moet je worden gegund en je moet het verdienen.

Het proces en de snelheid waarmee de eerste fase van de college-onderhandelingen tot stand kwam met de drie partijen PvdA, VVD en D66, vonden wij prima.

Het tweede deel van het proces, de keuze voor een vierde partij erbij, begrijpen wij echter niet en geeft ons een gevoel van onbehagen. Wij waren heel dichtbij als 4e partij, de finish was in zicht, alle signalen waren positief, maar toch geen college voor de ChristenUnie-SGP. Slechts een lichte voorkeur was er voor het CDA, gevoed door invloeden van buitenaf. Maar toch verwacht men hiermee een substantiële versterking te behalen van het draagvlak onder de coalitie.

U als formateur heeft het besluit genomen om de nadruk te leggen op grotere getalsmeerderheid: 24/15 met het CDA tov 22/17 met de ChristenUnie-SGP. Het vorige college had zelfs maar een getalsverhouding van 21/18. Bij de college-onderhandelingen is er steeds gesproken over het grote belang van een betrouwbaar bestuur, stabiliteit, kwaliteit, continuïteit en collegialiteit. Juist dit symboliseert de inbreng van de ChristenUnie-SGP. Bovendien verloren wij geen zetel, maar wonnen stemmen erbij. Dat is anders voor drie van de vier collegepartijen van nu.

De lichte voorkeur voor het CDA is dus gebaseerd op een getalsmeerderheid van slechts 2 zetels. Voldoende draagkracht door alleen 2 zetels meer? Zijn de vier partijen ook pijlers in betrouwbaar bestuur, kwaliteit, continuïteit en collegialiteit? Daarbij komt dat gebleken is dat stabiliteit in een duale fractie niet vanzelfsprekend is. Wilt u aub de aanbevelingen rondom het rapport van de Diftar-enquete nog eens nalezen over het belang van een goede overdracht van dossiers door de wethouders. Het CDA heeft nl twee wethouders ingeruild voor één nieuwe. “Zoetermeer steeds ondernemend” èn 6 ex-ambtenaren als wethouder. Wij denken dat de Zoetermeerse ondernemers moeite zullen hebben zich te herkennen in dit college. Een stad besturen = ondernemen. Zijn er eigenlijk nog ondernemers in de coalitiepartijen??

Verwezen naar de oppositie heeft u ons geprikkeld. Wij zullen sterk inzetten op duale politiek. Constructief beleid en sterk controleren op inhoud. Dat is men gewend van de ChristenUnie-SGP, net als geen oppositie om de oppositie. Maar duaal betekent ook dat wij niet verder een bijdrage zullen leveren aan het college-programma. Het college verder in het zadel helpen daar hebben wij geen behoefte aan. Zo een verlengde steun aan het college verzilveren, gaat ons te ver. Duaal is duaal en dat is de consequentie. 

Voorzitter, het was ons niet gegund de komende jaren dit college te versterken. Het begrip “verdienen” heeft bij u hier blijkbaar een andere betekenis dan wij er aan geven. Wij betreuren dit zeer omdat deze keuze grote impact heeft op onze fractie.
 
U heeft nog een paar slagen te maken met dit college. Maar we gaan er vanuit dat u als formateur er vertrouwen in hebt dat hier 20 april een nieuw college geïnstalleerd wordt. Uw keuze zullen wij respecteren. De fractie ChristenUnie-SGP wenst u dan ook veel sterkte en vooral veel wijsheid toe.

Fractie ChristenUnie-SGP – Helen du Bois, fractievoorzitter - maandag 27 maart

« Terug

Archief > 2006 > maart

Geen berichten gevonden