Afscheid Willem, installatie Helen en Klaas en het 2e gesprek met de formateur

Groepsfoto nieuwe raadwoensdag 22 maart 2006 12:09

Gesprekken over een nieuw college, een nieuw college-programma samenstellen met speerpunten en paragrafen over financiën en “kleine ergernissen”. Een “dossier” van bijna 2 centimeter aan informatie over alle waterstanden in beleid en financiën, het rapport Zoetermeer in control? De Nota Duaal Werken voor de nieuwe raad inclusief een avond met schrijfgroepjes over ieder speerpunt met – gelukkig – ambtelijke ondersteuning…….

Afscheid Willem 

Twee weken geleden waren nog maar de verkiezingen, maar het lijkt veel langer.

Woensdagavond 15 maart werd er afscheid genomen van de meerderheid van de gemeenteraad, 21 van de 39. Zo ook van Willem Verme
ulen die na vier jaar als raadslid en fractievoorzitter stopt. Iedereen werd toegesproken door of burgemeester Jan Waaijer of Flip Huisman als vice-voorzitter van de gemeenteraad. Daarna was er de groepsfoto en de bloemen met een kado.

Nieuwe raad
Installatie Helen en Klaas 
 
Een dag later waren ondergetekende en Klaas Schra aan de beurt om geïnstalleerd te worden als raadslid in de nieuwe gemeenteraad onder aflegging van de eed. Daarna een schorsing van een kwartier om gefeliciteerd te worden. Ook hier gold een groepsfoto met wel zoveel fotografen dat ik echt dacht dat die fotografen per pixel werden betaald…..

 

 

 

Een hart onder de riem  
Burgemeester Waaijer vertelde in zijn toespraak aan de nieuwe gemeenteraad dat drie aspecten erg belangrijk zijn voor een raadslid. Hij wilde ons die meegeven.

1. een raadlid is geen belangenbehartiger, maar een volksvertegenwoordiger; dat is vier jaar mandaat en vertrouwen van de kiezer   

2. kaderstellen is iets anders dan een kader opstellen; dat zijn beleidsnota’s en de begroting   

 

3. controleren is niet narekenen; daar hebben we accountants voor; werken op hoofdlijnen en een goede bestuurder van het proces

Ben je als raadslid in staat de agenda van de samenleving door te sluizen naar de agenda van de gemeenteraad? Wil je je verantwoordelijkheid nemen en altijd eerlijk antwoord geven?.

Kan de gemeenteraad na vier jaar zeggen: “hebben we dingen goed gedaan of de goede dingen gedaan?

Hoe de raadsvergadering verder ging   
De eerste raadsvergadering ging daarna verder, alleen niet zoals we hadden verwacht. Er was dezelfde dag nog een nieuw agendapunt toegevoegd. De SP diende hun eerste motie in. Ontraden door de griffier en burgemeester, maar ja in een democratie mag een raadslid bepalen wat hij wil, mist het maar binnen het reglement van orde blijft. De SP wilde de motie in stemming brengen, dus werd er gepraat over de vorm, de inhoud, inclusief schorsing voor afstemming met ieders fractie. Uiteindelijk kreeg de motie geen meerderheid. Het moment was niet juist, de motie had geen besluit, het onderwerp was een onderdeel uit een veel groter geheel wat nog besloten moest worden en niemand had er fatsoenlijk tijd voor gehad er over na te denken. Kortom, een kleine chaotische vertoning verder….. Ik hoop dat we over vier jaar mogen zeggen dat het om een valse start ging.  

 

 

Wederom gesprek met de formateur

Vrijdagmorgen 17 maart waren Partij Hilbrand Nawijn, ChristenUnie-SGP, CDA en SP ieder aan de beurt voor een tweede – vertrouwelijk - gesprek met de formateur en een vertegenwoordiger van de PvdA, VVD en D66. Programmatisch hadden Klaas en ik geen grote verschilpunten om te bespreken maar we hebben toch nogmaals onze “verschilpunten” benoemd om vooraf eerlijk en duidelijk zaken met elkaar af te spreken. Vier jaar lang moet je elkaar recht in de ogen kijken en na afloop ook kunnen zeggen: “het was goed”. Daarbij betrof het natuurlijk onze principiële christelijke programmapunten.

Onze visie op de keuze van bestuursstijl, bestuurskracht en collegiale samenwerking was er een van: “kijk maar naar de laatste 8 jaar van zowel college als oppositie”. Zo zijn we: helder, transparant, duidelijk en herkenbaar voor een groot deel van de Zoetermeerders met een levensbeschouwelijke achtergrond. Christelijk sociaal en principieel. Standvastig en constructief. Meer valt niet uit te leggen, alleen maar te ervaren.

Ook de keuze van onze wethouderskandidaat, kwaliteiten en voorkeuren van portefeuilleverdeling kwamen aan bod.

Daarnaast had Rob Janssen als formateur bepaald dat hij in zijn uiteindelijke conclusie – gehoord hebbende de PvdA, VVD en D66 - ook zou meewegen wat en hoeveel de toegevoegde waarde was van een vierde coalitiepartij. Daarvoor had hij zo zijn criteria in gedachten om de vier partijen aan te toetsen. Tenslotte was er al een coalitie van 21 tegenover een oppositie van 18 zetels. Numeriek was een vierde partij niet nodig. De inbreng van ons als ChristenUnie-SGP met maar 2 zetels op de 39 heeft dan misschien niet in getal een grote toegevoegde waarde, wij hebben dat wel op alle andere terreinen die bij een coalitie van belang zijn. Kwaliteit, continuïteit en draagvlak als collegepartij voor de gemeenteraad en de Zoetermeer in zijn geheel. We hebben in onze afhankelijkheid aan God gevraagd ons wijsheid te geven in onze presentatie, in de woorden die we spraken of juist niet, de wijze waarop, onze houding.  

Het is nu aan ons om af te wachten wat de conclusie zal zijn van de formateur……….

Schrijfgroepjes
Klaas had gekozen voor “Leefbare Wijk” en ik voor “Dienstverlening aan de burger”. Maandagavond hebben we met ambtelijke ondersteuning hebben we ieder in een groepje van 2-4 raadsleden de gezamenlijke speerpunten van alle partijen in kaart gebracht. De discussiepunten zijn benoemd en woensdagavond kijken we of we ons in het geheel kunnen vinden. Daarna wordt er vanaf maandag over de inhoud gediscussieerd in het volgende openbare debat.

3e openbare bijeenkomst collegeprogramma
Vanavond was de paragraaf financiën aan de orde. Na een korte schematische uitleg over de grote lijnen van de 1 miljard euro waar wij in vier jaar over moeten beslissen, is aan de hand van 4 stellingen geïnventariseerd wat de kaders kunnen zijn van de gemeentelijke financiën of de gemeentebegroting.

Ook is het plan van aanpak voor de paragraaf “kleine ergernissen” goedgekeurd. T/m 4 april kunnen burgers hun inbreng gaan leveren over hun “kleine ergernissen”.

Door Helen du Bois

 

 

 

 

 

 

 

« Terug

Archief > 2006 > maart

Geen berichten gevonden