Nawijn haalt overal meer dan 10 procent

donderdag 09 maart 2006 12:46

ZOETERMEER - Hilbrand Nawijn heeft stadsbreed steun gevonden. In alle wijken behaalde het Tweede-Kamerlid meer dan tien procent van de stemmen. Noordhove spande echter de kroon met 15,76 procent, waar het stedelijk gemiddelde 13,08 procent was.
In het Dorp blijft CU-SGP veel invloed hebben: 15 procent; in Palenstein 10.

In Palenstein was de minste steun voor Nawijn: 10,5 procent. In deze wijk werd de PvdA traditioneel de grootste. Dit is mogelijk mede te danken aan het zeer geringe succes van Reginald Robert. Zelfs in ’zijn’ wijk, Palenstein, wist hij de allochtone stem nauwelijks uit te buiten en bleef steken op 2,13 procent.

Afgezet tegen de landelijke winst van de SP is het verlies in Zoetermeer opvallend. Mogelijk is dit een uitgesteld verlies. In 2002 vertrokken SP-goeroes Jonas en Romijn uit de politiek, maar kon de partij zich dankzij haar verzet tegen Diftar handhaven. Dit jaar speelde Diftar niet en viel de partij terug. Toch haalde de SP nog veel steun in Driemanspolder, het bolwerk van de socialisten. Hetzelfde geldt voor D66. Nu Diftar niet meer speelt, wordt de Zoetermeerse afdeling meegesleurd in de landelijke daling. De onvrede die destijds bestond, is waarschijnlijk nu naar de Lijst Hilbrand Nawijn gegaan. Van de buurten waar D66 het vroeger goed deed, profiteert nu Nawijn. In het Dorp blijft CU-SGP veel invloed hebben: 15 procent; in Palenstein 10.

AD Haagsche Courant 9.03.06

 

 

 

 

 

 

 

 

« Terug

Archief > 2006 > maart

Geen berichten gevonden