Schriftelijke vragen en antwoorden ChristenUnie-SGP over parkeergarage

Garage onder CKCzaterdag 25 maart 2006 22:08

De fractie ChristenUnie-SGP heeft schriftelijke vragen gesteld over de afsluiting van de parkeergarage tussen de Dorpsstraat en de Osylaan. Op 25 maart ontvingen wij de antwoorden.

Datum              : 1 maart 2006 
Onderwerp        : schriftelijke vragen
 
Geacht college,
 
Zover onze informatie strekt draagt het college kennis van de afsluiting van de parkeergarage, gelegen tussen de Dorpsstraat en de Osylaan. Een parkeergarage met een capaciteit van 120 parkeerplaatsen.
 
Verleden jaar werd door het college, onder andere met de winkeliers-vereniging van de Dorpsstraat, overleg gevoerd over de gevolgen van de afsluiting van deze parkeergarage. Tijdens dat overleg werd informatie uitgewisseld over de parkeerdruk rondom de Dorpsstraat. Hierbij werd aangegeven, dat er voor het winkelgebied Dorpsstraat structureel circa 400 parkeerplaatsen ontbreken.
 
Van onze zijde is recentelijk met winkeliers in de Dorpsstraat overleg gepleegd. Men geeft aan, dat men het tekort aan parkeerplaatsen zichtbaar wordt in het dalen van de wekelijkse omzet. Een omzetdaling die zowel wordt aangegeven door winkeliers die al jaren in de Dorpsstraat hun bedrijf hebben gevestigd als door de nieuwe winkeliers die er alles aandoen om hun bedrijf “levensvatbaar” te maken. 


Antwoorden 25 maart

Inmiddels heeft het college de vragen 21 maart beantwoord, waarna ze op wij ze op 25 maart ontvingen. De antwoorden hebben wij onder iedere vraag gezet.
      Vastgesteld in de vergadering van 21 maart 2006,

      de secretaris    de burgemeester

      drs. J. Dijkstra    drs. J.B. Waaijer


Vraag 1: Sinds welke datum is de parkeergarage Osylaan voor parkeren al niet beschikbaar voor parkeren?


Antwoord:
Sinds 25 november 2005 is de parkeergarage tijdelijk gesloten.


Vraag 2: Wat is de reden dat de parkeergarage nog steeds niet beschikbaar is voor parkeren? 


Antwoord:
Lekkages die storingen in de brandmeldinstallatie veroorzaakten zijn aanleiding geweest de garage te sluiten. Tot op heden zijn deze lekkages nog niet op een afdoende wijze verholpen en dat is de reden waarom de garage nog niet beschikbaar is.


Vraag 3: Wat doet het college en wat heeft zij inmiddels al gedaan om de oorzaak te verhelpen en wie is daarbij verantwoordelijk?


Antwoord:
De bouw van de garage vormde een onderdeel van het CKC-project. Bij de bouw hiervan is een groot aantal partijen betrokken geweest. Omdat de oorzaak van de lekkages niet eenduidig is maar wordt veroorzaakt door een complex van factoren is het niet eenvoudig de daarvoor verantwoordelijke partij aan te spreken.
Voor betrokken partijen en verzekeringsmaatschappijen is dit uiteindelijk aanleiding geweest om gezamenlijk aan de slag te gaan naar het opsporen en verhelpen van de lekkages in het vertrouwen dat op die wijze de oorzaak kan worden achterhaald en de verantwoordelijke partij (financieel) kan worden aangesproken.
In eerste instantie zijn kabeldoorvoeren en betonlekkages verholpen.
Daarna werd aangenomen dat de lekkages door de randen van het grasdak kwamen. Alhoewel kleine beschadigingen zijn aangetroffen en verholpen is gebleken dat daarin niet de hoofdoorzaak ligt. Een en ander is bevestigd via zogenaamde nucleaire metingen, kleurproeven en gasmetingen.
Overigens is nu in het grasdak een drainage aangebracht en aangesloten op de afvoer. Inmiddels is ook de losliggende dilatatie in het parkeerdak vervangen. Tijdens het vervangen werd duidelijk dat het onder de dilatatie, behoudens condensvocht, droog was.
Hieruit mag de conclusie worden getrokken dat er een andere oorzaak onder het 2250m2 grote grasdak moet zijn. Dit betekent dat het gehele grasdak, inclusief dakbedekking en drukverlagende constructie moet worden verwijderd en daarna opnieuw moet worden opgebouwd. Een andere oplossing is het maken van een zogenaamde brug over de dilatatievoegen. De keuze voor de oplossing zal in onderling overleg met de betrokken partijen moeten worden gemaakt. Vooralsnog is er voor gekozen niet de oorzaak maar de gevolgen van de deklekkages te verhelpen door het aanbrengen van een opvangbak met afvoer aan het plafond in de garage.
Tevens is gebleken dat er ook water door de dilatatie in de vloer van de garage omhoog komt als gevolg van de druk van het grondwater. Inmiddels zijn deze voegen door de aannemer geïnjecteerd. Afgewacht moet worden of het injecteren het gewenste effect tot gevolg heeft gehad.
Tot slot worden de toegangen bij de trappartijen naar de garage dichtgemaakt omdat op die wijze ook water in de garage kan komen.


Vraag 4: Is het college het met ons eens, dat het gemis van de 120 parkeerplaatsen in de parkeergarage invloed kan hebben op de omzet van de
winkeliers?


Antwoord:
In princiep zou dat kunnen maar dat is hier niet aan de orde. Ons is de afgelopen jaren gebleken dat de parkeerdruk op het parkeerterrein zodanig was, dat het zelfs verantwoord was de parkeergarage gesloten te houden om schade als gevolg van veel voorkomend vandalisme door de jeugd te voorkomen (kapot slaan van de (noodverlichting)armaturen, de co2-lpg tekstborden, intercom, hekwerken, deuren)
De garage werd om die reden alleen op koopavonden en de zaterdag en in voor de winkeliers drukke perioden (feestdagen) opengesteld.
Sinds 25 november 2005 mag er vanwege de sluiting van de parkeergarage langs de Osylaan worden geparkeerd.
Overigens zijn de parkeerplaatsen bij de Bernardschool die destijds tijdens de bouw van het CKC en de parkeergarage als vervangende parkeergelegenheid zijn aangelegd ook nog steeds te gebruiken.


Vraag 5: Binnen welke termijn verwacht u dat de parkeergarage weer beschikbaar is?


Antwoord:
Vanzelfsprekend willen wij ook, dat de problemen zo snel mogelijk zijn verholpen.
De effecten van het injecteren van de dilatatievoegen moeten worden afgewacht.
Naar verwachting zal de garage in de loop van de maand april weer voor gebruik
opengesteld moeten kunnen worden.
Afhankelijk van de parkeerdruk zal dan worden bezien of deze continue dan wel alleen op
tijden dat daaraan behoefte is zal worden opengesteld. Dit vanwege het feit dat wij niet opnieuw willen worden geconfronteerd met grote schadeposten als gevolg van vandalisme. Vandalisme doet zich niet of minder voor in het geval er sociale controle is door gebruikers van de parkeergarage.


Vraag 6: Welke maatregelen neemt het college (zolang de parkeergarage gesloten is), ter verbetering van de parkeervoorzieningen in - en rondom de Dorpsstraat?


Antwoord:
Zie het antwoord op vraag 4.


Oud-fractievoorzitter ChristenUnie-SGP
Willem Vermeulen



« Terug

Archief > 2006 > maart

Geen berichten gevonden