Algemeen dagblad: Debat met losse bits

krantendinsdag 28 februari 2006 14:51

ZOETERMEER - Zet tien lijsttrekkers rond een microfoon en er ontstaat bij tijd en wijle een mix van Kopspijkers en Jiskefet. Na ’Diftar’ in 2002 zijn er nu vele losse thema’s die door elkaar heen schieten.

Door René Lamers - Het officiële lijsttrekkersdebat is geslaagd. Althans, anders dan het debat voor het burgemeestersreferendum was dat van maandagavond in het Stadstheater wél goed te volgen via internet; al waren de lijsttrekkers schokkerige schimmen, hadden zij niet altijd door dat alles via de microfoontjes was te horen en maakten slechts 150 mensen gebruik van deze voorziening om het debat vanachter de computer te volgen. Sociale en culturele voorzieningen, zoals buurthuizen, de bibliotheek en het museum, daar ging het debat eigenlijk om. Het debatje over camerabewaking was immers voorspelbaar: VVD en Lijst Hilbrand Nawijn die geen moeite hebben met privacybeperking, terwijl SP, GroenLinks en CU/SGP liever het probleem bij de wortel aanpakken. Met het onderwerp voorzieningen kwamen de partijen minder makkelijk weg.

Veel partijen (VVD, D66, CDA, Lijst Hilbrand Nawijn, Partij Robert) willen wel meer en betere voorzieningen, maar zonder hogere lokale lasten. Geld hiervoor moet volgens de VVD komen door onder meer honderd ambtenaren af te laten vloeien en volgens D66 door de financiële reserves van de stad aan te boren. Nawijn wil heel drastische maatregelen, zoals halvering van het ambtenarenapparaat en zeven miljoen aan bezuinigingen. Voor elk van deze oplossingen zal na 7 maart moeilijk een meerderheid te vinden zijn.

PvdA-lijsttrekker Rob Janssen legde dit dilemma terecht op tafel. „Ik hoor iedereen zeggen dat er allerlei voorzieningen moeten komen en dat die beter moeten, maar ook dat de lasten niet hoger mogen.’’ Hierop volgden wel wat wensenlijstjes en halfbakken oplossingen maar weinig inhoudelijke antwoorden.

Het debat bleef, op wat lichte sneren en lachsalvo’s over de one-liners van Reginald Robert na, beschaafd. Links probeerde de calculerende burger op de tribune duidelijk te maken dat de samenleving een optelsom is van alle individuen. ’Sámen’, zoals Helen du Bois van CU/SGP het samenvatte. „Moet de overheid dan alles regelen? Hebben we zelf geen verantwoordelijkheid meer?’’

„Je mag iemand er toch wel op wijzen als hij een patatbakje op straat gooit’’, vroeg Daniël Westhoek (SP) zich af. Hoongelach vanuit het publiek was zijn deel. „Moet ik dan accepteren dat ik in elkaar wordt geslagen?’’, wilde iemand weten. „We mogen niet met de rug naar de samenleving gaan staan’’, meende Westhoek. Flip Huisman (D66) viel hem bij. „We móeten er iets van zeggen. Anders krijgen we een samenleving waarin we niets meer kunnen zeggen.’’

Het debat is terug te zien en te beluisteren via www.zoetermeer.nl/verkiezingen2006

« Terug

Archief > 2006 > februari

Geen berichten gevonden