Formateur kost € 30.000, vraagtekens oppositie èn PvdA bij honorarium VVD’er Kooij

woensdag 19 mei 2010 00:18

Zoetermeer. De formateur die voor nog geen twee maanden werk rond de 30.000 euro krijgt, is de oppositiepartijen èn de PvdA in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vinden dat VVD’er Peter Kooij “een absurde gage ontvangt”. Lees het bericht in het AD.

“Als we dit vooraf hadden geweten, dan hadden we liever een andere oplossing gezocht. Er zijn in Zoetermeer of daarbuiten voldoende capabele mensen te vinden die deze klus ook hadden kunnen verzorgen”, reageert PvdA-fractievoorzitter Rob Janssen.

De 33-jarige Kooij, partijgenoot van informateur en VVD-lijsttrekker Patrick van Domburg, begon op 19 maart met zijn werk. Hij kwam met burgemeester en wethouders overeen dat hij voor een maand werk (vier dagen per week) tot 19 april ongeveer 25.000 euro, excl. btw, kon krijgen. Kooij, eigenaar van een advies- en detacheringsbureau dat zich heeft gespecialiseerd in de overheid, krijgt omdat hij langer werk nodig heeft een bedrag van rond de 30.000 euro. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van de oppositie door het college.

Rob Janssen: “De PvdA-fractie wist dat er een externe formateur zou worden aangesteld, maar was er niet van op de hoogte dat de kosten zo hoog zouden zijn. Wij vinden een bedrag van maximaal 30.000 euro toch wel erg veel. De les die we hieruit trekken is dat we voortaan vooraf dit soort zaken goed in de raad moeten bespreken, inclusief uiteraard de kosten die eraan verbonden zijn.”

Marijke van der Meer (Leefbaar Zoetermeer) verwoordt de scherpe kritiek van de oppositie op haar weblog. “Dit is wel een heel riant bedrag, zeker als je je realiseert dat de ondersteuning van het proces door onze eigen ambtenaren wordt gedaan. En dat ze voor alles gebruik maken van de kantoren en de faciliteiten van het stadhuis. Omgerekend naar een normale werkweek is 25.000 euro voor een maand een jaarsalaris van 375.000 euro. Daar kan Balkenende alleen maar van dromen,” stelt Van der Meer.

Het werk van de formateur zit er deze week op. Dan heeft hij samen met de partijen in het komende college (VVD, PvdA, CDA, D66 en Lijst Hilbrand Nawijn) het programma in elkaar getimmerd, dat dinsdag 25 mei in de gemeenteraad zal worden besproken.
De oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie-SGP, SP. Leefbaar Zoetermeer en Trots Zoetermeer slijpen alvast de messen. Ze wijzen ook op een recent artikel in het blad Binnenlands Bestuur voor de kosten van een (in-)formateur.
Van der Meer: “In de grote steden en sommige andere gemeenten zijn politiek kopstukken ingezet om te assisteren bij het vormen van een college. De meesten doen dat gratis.”

AD – editie Zoetermeer 18.05.2010 – Peter van de Stadt


 

« Terug

Archief > 2010 > mei

Geen berichten gevonden