Onze jongste kandidaat aan het woord....

thea.jpgdonderdag 26 januari 2006 00:00

Perspectief (ChristenUnie-jongeren) hield een interview met alle jeugdige kandidaten op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo ook een interview met Thea de J.

Omschrijf eens wie Thea is?
Als ik mezelf zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen dat ik spontaan ben, nieuwsgierig, leergierig en goedlachs. Een echt gezelligheidsdier. Ik ben voor een heleboel dingen in en wil niets missen, waardoor ik een heleboel dingen tegelijk doe. Genieten doe ik van een goed boek, maar ook van een goed gesprek of het oefenen en lopen van de Nijmeegse 4daagse. Ik kan niet tegen onrecht en mijn hart gaat uit naar mensen die het slechter hebben getroffen dan ik. Zelf ben ik nog steeds aan het ontdekken wie Thea is, een ontdekkingsreis die nog wel even doorgaat en erg interessant is!
 
Wat heb je zoal gedaan binnen de politiek?
Doordat mijn moeder in de politiek zat heeft zij mij als 12-jarig meisje aangemeld bij RPF-jongeren (nu PerspectieF).
Op m´n 18e ben ik fractieassistente geworden van de gezamenlijke fractie ChristenUnie-SGP in Zoetermeer, iets wat ik nu al drie jaar met plezier ben. Het leuke hiervan is dat ik veel werk uit handen neem van de raads- en commissieleden, waardoor het erg dankbaar werk is. Verder zit je bovenop de politieke zaken in Zoetermeer en wordt er ook geluisterd naar mijn mening. Verder ben ik een jaar bestuurslid geweest van de Perspectief-afdeling Den Haag en omstreken. En momenteel geef ik advies aan de werkgroep Justitie bij PerspectieF.
 
Wat wil je bereiken in Zoetermeer?
Eigenlijk ben ik al behoorlijk tevreden met het pad dat onze fractie de afgelopen jaren heeft gewandeld. Ik zou graag willen dat dit pad wordt vervolgd en er in Zoetermeer wordt omgekeken naar de mensen. Dit zijn zowel de ouderen als de jongeren, de minderbedeelden, de gevangenen en de ‘Jan modaals’. Het feit dat mensen plezierig in Zoetermeer willen wonen betekent natuurlijk ook dat de voorzieningen hiervoor goed moeten zijn. Maar de mens gaat voor de gebouwen! Dit wil ik niet alleen bereiken door mijn stem in de politiek, maar ook door mijn leven in de maatschappij als jongere en Christen.
 
Waarom de ChristenUnie?
Dat is eigenlijk een vrij makkelijke vraag om te beantwoorden: als Christen vind ik dat achter een christelijke partij met de bijbel als uitgangspunt moet staan om het sociale ook positief te benadrukken. Mijns inziens bleven er toen nog maar twee partijen over: de ChristenUnie en de SGP. Aangezien ik me net iets meer kon vinden in de standpunten van de ChristenUnie heb ik voor deze partij gekozen. Het feit dat m’n moeder me lid heeft gemaakt van PerspectieF hielp daar natuurlijk ook wel bij. Maar ik vind het heerlijk dat ik uitkom op een gezamenlijke lijst van de ChristenUnie & SGP en dat ik hiervoor ook fractieassistente mag zijn.
Want mijns inziens is er meer dat ons bind dan dat ons scheid!
 
Je geeft advies aan de werkgroep Justitie bij PerspectieF. Wat vind je dat er in Nederland op het gebied van
Justitie nog moet veranderen?
Mijn advies richt zich voornamelijk op het criminaliteitsbeleid. Als er een ding is dat ik tijdens mijn studie Criminologie
wel geleerd heb, is dat criminaliteit een moeilijk verschijnsel is wat niet goed opgelost kan worden. Ik zie steeds meer de roep om zwaardere straffen en het preventief opsluiten van criminelen. Deze mensen worden dus langer opgesloten voor een delict dat ze nog niet gepleegd hebben! Dit moet mijns inziens niet verder doorslaan. Als christen ben ik van mening dat er voor iedereen hoop is. En ik vind dat als gevangenen hun straf erop hebben zitten, ze de mogelijkheid moeten krijgen om een nieuwe start te maken. Dit gaat echter niet als we ze daar de kans niet voor geven, doordat we bijvoorbeeld TBS-ers nauwelijks meer met verlof laten gaan en de resocialisatie steeds meer onder druk komt te staan door de roep om de veiligheid van de samenleving. Natuurlijk moeten mensen gestraft worden voor de strafbare dingen die ze hebben gedaan, maar we moeten ze daarna wel de kans geven op een positief leven binnen de maatschappij. Dan zullen ze uiteindelijk ook minder vaak terugvallen met een veiligere samenleving als gevolg.

« Terug

Archief > 2006 > januari

Geen berichten gevonden