Brandveiligheid niet en minder zelfredzame burgers

vrijdag 10 juni 2005 12:26

In een eerder artikel heeft Helen du Bois verteld dat we sinds juni 2003 bezig zijn met een urgente vraag van bewoners van de Leopoldshove. Commissiebreed hebben zij alle politieke partijen gezamenlijk uitgenodigd een bezoek te brengen aan de Leopoldshove om met eigen ogen de brandgevaarlijke situatie te bekijken. Kort gezegd trekken we al twee jaar aan de bel voor deze bewoners. We blijken echter een lange adem te moeten hebben. Verantwoordelijkheden tussen de diverse partijen (bewoners, Vestia, FOKUS, en brandweer) zijn niet helder, maar ook heel moeilijk helder te krijgen! Twee

In een eerder artikel heb ik verteld dat we sinds juni 2003 bezig zijn met een urgente vraag van bewoners van de Leopoldshove. Commissiebreed hebben zij alle politieke partijen gezamenlijk uitgenodigd een bezoek te brengen aan de Leopoldshove om met eigen ogen de brandgevaarlijke situatie te bekijken. Kort gezegd trekken we al twee jaar aan de bel voor deze bewoners. We blijken echter een lange adem te moeten hebben. Verantwoordelijkheden tussen de diverse partijen (bewoners, Vestia, FOKUS, en brandweer) zijn niet helder, maar ook heel moeilijk helder te krijgen!  Twee jaar vertoeven we met de bewoners in een “grijs gebied”. Voorop gesteld dat er al veel gedaan is, is het uiteindelijke doel “een brandveilige leefomgeving” nog steeds niet gegarandeerd. Inmiddels is er raadsbreed besloten tot een Quick Scan door een gespecialiseerd bureau waarvan wij als gemeenteraad de aanbevelingen hieruit hebben overgenomen. Inmiddels heeft de brandweer aan Vestia, na de nodige aanpassingen,  een gebruikersvergunning afgegeven voor het pand Leopoldshove en is er een goedgekeurd ontruimingsplan. Echter, heel wrang, het ontruimingsplan werkt niet als de kamer- en branddeuren te smal zijn voor aan bedgekluisterde mensen.. Het is ook niet  efficiënt is wanneer de brandweer per persoon 25 ipv 5 minuten nodig heeft om iemand in veiligheid te brengen. We ontdekten dat B & W in februari besloten de aanbevelingen niet over te nemen omdat men er niet de benodigde € 60.000 voor had!. Vragen van onze fractie in het voorjaar tijdens de verhitte discussies over  de reorganisatie van de Brandweer, of er nog geld nodig was om de veiligheid van burgers te waarborgen werd ontkennend beantwoord. Er was geen geld nodig!
Kortom: in het voorjaarsdebat werd er weer een balletje opgegooid en vandaag in de Commissie Bestuur en Veiligheid heeft de commissie Bestuur & Veiligheid opnieuw de burgemeester als portefeuillehouder een aantal vragen voorgelegd
Volgens de bewoners van de Leopoldshove kan door bouwkundige aanpassingen heel veel bereikt worden om bewoners een brandveilige woonomgeving te garanderen.
Concreet hebben we ook nu weer dezelfde vraag gesteld als twee jaar geleden: “als er nu een brand of ramp is en er vallen slachtoffers, wie is er dan verantwoordelijk”?
Wordt vervolgd!
 
Helen du Bois

« Terug

Archief > 2005 > juni

Geen berichten gevonden