Een zintuiglijke beperking

zaterdag 27 februari 2010 08:50

Weer even bijgepraat met een ouwe getrouwe. Ton Roerig was de avondvoorzitter bij het lijsttrekkersdebat bij WeZoDo. We zagen elkaar van de zomer regelmatig bij de fysio. Hij voor en na zijn knieoperatie en ik voor mijn artrose. We hebben heel wat afgepraat, want mensen die van politiek houden, praten graag.

Van alles
Je hebt van die dagen dat je denkt “wat heb ik gedaan”. Nou zo’n dag was het vrijdag. Van allerlei kleine zaken gedaan, zoals veel email beantwoord. En van het één kom je zo weer het volgende tegen.

WeZoDo
Katleen Person, onze nr. 13 op de lijst deed het woord voor ons bij WeZoDo. Zij is een enthousiaste vrouw die weet waar ze voor staat. Zeker op het terrein van een zintuiglijke beperking zoals waar het deze avond over ging. Zij is zelf visueel gehandicapt en door haar blindheid kan zij zich heel goed inleven als ervaringsdeskundige. Met de nodige zelfspot, maar ook wijzend op eigen verantwoordelijkheid. De weg die zij positief en negatief met instanties bewandelden kwamen dan ook
in een heel ander daglicht te staan. Één opmerking wil ik u niet onthouden.

Marijke van der Meer van Leefbaar Zoetermeer, ook zelf ervaringsdeskundige als iemand met een lichamelijke beperking (rolstoel) stelde ze Katleen een vraag n.a.v. een Wmo-aanvraag.
“Mag ik vragen waarom een blinde speciale lampen nodig heeft?”. Daarop reageerde Katleen met de opmerking “nou dezelfde reden waarom een dove een gehoorapparaat nodig heeft”.
Nadat ik zittend achterin de zaal alle dove mensen direct hoorde lachen en zichtbaar met herkenning reageerden, antwoordde ze: als je ook maar 1% restmogelijkheden hebt dan wil je daar wat mee doen. En ik dus ook met mijn 1% heb ik veel aan speciale lampen.

Resultaat
Dezelfde avond haalden we al een resultaat binnen. Wij hebben in december en januari nagevraagd in de commissie Samenleving of bekeken kon worden of er ook een afvaardiging kon komen voor zintuiglijk beperkten in de Wmo-raad. Katleen kaartte dat met enthousiasme aan en Ton Roerig vatte de knikkende gezichten van de andere partijen meteen samen met de opmerking “daar is men het dus breed mee eens”.

Hoeveel debatten ik nog moet gaan weet ik niet, maar de avond bij WeZoDo vond ik tot nu toe de beste. Daar ging het tenslotte ergens om, had effect om nader tot elkaar te komen en er zijn afspraken gemaakt om binnen een jaar een werkbezoek te regelen met WeZoDo.

Helen du Bois
Fractievoorzitter/Lijsttrekker ChristenUnie-SGP
Zaterdag 27.02.2010

Wij geloven dat het anders kan!

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden