Antwoorden college op vragen Winkeltijdenwet

zondag open 3vrijdag 29 januari 2010 07:02

We vroegen waar de antwoorden blijven en voilĂ , daar waren ze. Per mail en dezelfde dag. De antwoorden bleken al achterhaald want de praktijk van januari laat zien: alle zondagen zijn de vestigen van de C-1000 tot nu toe open. Tijd om te bespreken in de commissie Samenleving van 9 februari. Samen met de SP dienen we een agendavoorstel in.

Beantwoording schriftelijke vragen ChristenUnie/SGP met betrekking tot overtreding Verordening Winkeltijden d.d. 28 december 2009

Vraag 1
Is er een ontheffing aangevraagd en afgegeven voor een zondagsopenstelling op 27 december door de genoemde 3 vestigingen van de C-1000? Zo ja, wat was de reden van ontheffing?

Antwoord 1
Neen, er is geen ontheffing afgegeven

Vraag 2
Zo ja, paste deze dan nog binnen het aantal van de 12 toegestane koopzondagen voor 2009? Graag een verklaring daarvoor. Zie:
http://www.zoetermeer.nl/index.php?simaction=content&mediumid=9&pagid=421&stukid=3634#titel3634

Antwoord 2
Zie antwoord vraag 1

Vraag 3
Kan aangegeven en omschreven worden op welke gronden er in sommige gevallen in 2009 reeds voor 14 of 15 koopzondagen ontheffing is geweest.

Antwoord 3
Het college is van mening dat op “bijzondere dagen”, wanneer d winkels in de regio open zijn, de mogelijkheid aanwezig moet zijn dat de winkels in Zoetermeer ook open zijn. Dit resulteerde in 2009 in maximaal 15 koopzondagen.

Vraag 4
Is ontheffing van > 12 koopzondagen in 2009 en 2010 mogelijk zonder besluit van de Raad? Zo ja, op basis waarvan?

Antwoord 4
Ja, ontheffing is mogelijk zonder besluit van de Raad. B&W hebben vanuit de Winkeltijdenwet de bevoegdheid tot beslissen met betrekking tot het geven van een ontheffing voor koopzondagen. In algemene zin wordt de 1e zondag van de maand aangewezen als koopzondag. Zit zijn er 12 per jaar. Hierin kunnen de verschillende branches mutaties aanbrengen en worden de koopzondagen daarna vastgesteld. Tevens is het college van mening dat er mogelijkheden moeten blijven voor winkels om op “bijzondere dagen”, wij denken hierbij aan bijvoorbeeld 2e Pinksterdag, Sinterklaas, rond Kerstmis open te zijn. Op deze dagen zijn de winkels in de regio ook geopend.

Vraag 5
Wanneer is/wordt de Raad hierover geïnformeerd?

Antwoord 5
Het besluit van B&W zal in de gele bundel worden opgenomen

Vraag 6
Is het college het met ons eens dat de zondagsopenstelling van 27 december door de 3 vestigingen van de C-1000 in strijd is met de Verordening Winkeltijden Zoetermeer? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6
Ja. Daarbij heeft het college wel het standpunt dat 27 december had kunnen vallen onder “bijzondere dagen”, waar winkels open zouden moeten kunnen. Dit zoals ook in andere gemeenten (bijvoorbeeld Rijswijk, Voorburg-Leidschendam en Leiden) is.

Vraag 7
Was het college op de hoogte dat vestigingen van de C-1000 van plan waren deze zondag open te zijn en zo ja, hoe heeft het college vooraf daar tegen opgetreden?

Antwoord 7
Neen, het college was niet op de hoogte van dit plan.

Vraag 8
Kan aangegeven en omschreven worden welke handhaving er zondag 27 december heeft plaatsgevonden (bijv. politie of anderszins)?

Antwoord 8
Er heeft op zondag 27 december geen handhaving plaatsgevonden. Het college kiest ervoor te handhaven door de overtreder van de Winkeltijdenwet eerst aan te schrijven waarin opgenomen wordt een dwangsom bij herhaling.

Vraag 9
Kan aangegeven en omschreven worden welke maatregelen en handhaving er zijn/worden genomen om te voorkomen dat winkelopenstelling in 2010 op zondag, anders dan de vastgestelde 12 koopzondagen, plaatsvindt?

Antwoord 9
Het college zal in overleg treden met de ondernemers van onder andere supermarkten in Zoetermeer. Tijdens dit overleg zal hij openstelling en handhaving als oorzaak/gevolg situatie duidelijk bespreken.

Vraag 10
Voor 2010 zal er weer een overzicht zijn van de 12 toegestane koopzondagen op basis van de Verordening Winkeltijden Zoetermeer. Als bijlage bij de antwoorden willen wij dit overzicht ontvangen.

Antwoord 10
Het college is nog in afwachting van het advies met betrekking tot de vaststelling van de Koopzondagen 2010. Het besluit bijvoegen in de gele bundel.

Toelichting:

Het college heeft er in 2007 tot heden voor gekozen de Winkeltijdenwet, zoals ook de ander gemeenten in de regio, toe te passen. Daarbij komen herhaalde verzoeken om meer dan 12 zondagen open te kunnen vanuit (voor Zoetermeer belangrijke) ondernemers en ondernemersverenigingen. Te weten de supermarktketens (Albert Hein XL, C-1000, Digros, Hoogvliet), detailhandel (MediaMarkt, V&D, Prenatal), bouwmarkten (Praxis, Gamma). Tuincentra (Groenrijk, Intratuin, Driesprong) en de ondernemersvereniging Stadshart. Daarbij is tevens de vraag aan eht college gesteld om, ter promotie van Zoetermeer, op “bijzondere dagen” en bij evenementen de winkels open te setllen (bijvoorbeeld 2e paasdag,2e pinksterdag, de dagen voor Sinterklaas en Kerst etc.). Daarnaast zoekt het college aansluiting bij de gemeenten in de regio die de Winkeltijdenwet toepassen (Rijswijk, Den Haag waaronder Leidschendam en Leiden), met als doel de omzet verschuiving te minimaliseren en de promotie van Zoetermeer te maximaliseren.

Toen het Raadsvoorstel voor verruiming van de winkeltijden, waarbij de winkeliers vrij zouden zijn te beslissen op zondag open te gaan of niet, in procedure was, heeft het college geen prioriteit gegeven aan handhaving tegen overtredingen van de Winkeltijdenwet. Nu het voorstel is afgewezen staat het college voor een nieuwe, oude, werkelijkheid en zal in 2010 handhavend worden opgetreden tegen overtredingen van de Winkeltijdenwet.
Ontheffingen, buiten de vast te stellen (koop-)zondagen, zullen enkel worden afgegeven bij gelegenheden van bijzondere en tijdelijke aard zoals de Wet deze voorschrijft.
Het handhavend beleid zal op bestuursrechtelijk en, waar nodig op, strafrechtelijke wijze plaatsvinden in 2010. Naast handhaving zal de ambtelijke beleidsinzet intensiever worden door de rechtlijnige reguliere aanpak. Onder andere de beoordeling van aanvragen, bezwaren en de te doorlopen procedures zullen meer tijd vragen. Indien nodig zal het college een voorstel doen aan de Raad ter dekking van de extra kosten voor handhaving en ambtelijke beleidskosten. Vooralsnog kiest het college ervoor overtreders een brief met dwangsom te sturen.

Vastgesteld in de vergadering van 26 januari 2010,
De secretaris,    de burgermeester,

(drs. J. Dijkstra)   (drs. J.B. Waaijer)

 

« Terug

Archief > 2010 > januari

Geen berichten gevonden