Begeleiding ex-gedetineerden, een taak van de gemeente

zaterdag 23 mei 2009 22:08

Vooralsnog heeft de gemeente nog geen knelpunten ervaren bij haar begeleiding van ex-gedetineerden en hun familieleden om te reïntegreren binnen de Zoetermeerse samenleving. Deze nieuwe verantwoordelijkheid, voor alleen ingeschrevenen in de gemeentelijke basisregistratie, die de gemeenten van het Rijk hebben gekregen, betekent een sluitende aanpak te creëren op het gebied van wonen, werk, schuldhulpverlening en (psycho)sociale hulp. De gemeente Zoetermeer heeft gekozen voor een sterke regiefunctie en het samenwerken met ketenpartners. Binnen de penitentiaire inrichting eerder een gedetineerde hulp aanbieden, biedt een betere garantie tot reïntegratie in onze samenleving.

Vraag 1
Hoeveel gevangenen (ingeschreven in het GBA van Zoetermeer) verlaten jaarlijks de gevangenis waarvoor de gemeente een zorgplicht heeft?
 
Antwoord vraag 1
In het jaar 2008 hebben 148 gevangenen die woonachtig waren in de gemeente Zoetermeer de gevangenis verlaten. Voor alle 148 personen heeft de gemeente Zoetermeer de zorgplicht.
 
Vraag 2
Is Zoetermeer een van de 30 gemeenten die belangstelling heeft voor het project uit Hoorn, Zo nee, waarom niet?
 
Antwoord vraag 2
De gemeente Zoetermeer heeft in 2007 een pilot uitgevoerd in het kader van nazorg ex-gedetineerden. Tijdens deze pilot is gewerkt conform het Goudse model (besluit B&W 4-12-2007 docnr. 070694). Het Goudse model komt overeen met de aanpak zoals deze in Hoorn wordt toegepast. De gemeente ontvangt van de penitentiaire inrichting screenings- en overdrachtsinformatie van de ex-gedetineerden. De ambtenaar “bijzondere aandachtsgroepen” bekijkt en inventariseert wat de ex-gedetineerde nodig heeft en wat er gerealiseerd kan worden binnen de bestaande kaders van de gemeente (uitkering, id- bewijs etc.). Voor overige diensten wordt de ex-gedetineerde begeleid naar overige instanties. Er wordt samengewerkt met het Werkplein (voor uitkering en schuldhulpverlening), woningbouwcorporaties, zorginstellingen (GGZ zorg), reclassering Nederland, scholen en de penitentiaire inrichting. Het project is in 2008 geëvalueerd en de methodiek is definitief ingevoerd (besluit B&W 15-07-2008, docnr. 080427).
 
Vraag 3
Wat voor beleid wordt momenteel toegepast? En met welke ketenpartners? Wat zijn de resultaten van reïntegratie tot nu toe?
 
Antwoord vraag 3
Zie antwoord op vraag 2. Wat betreft de resultaten: deze zullen op rijksniveau worden gemonitord omdat de aanpak onderdeel uitmaakt van het bestuursakkoord rijk/gemeenten.
 
De resultaten van de re-integratie zijn nog niet meetbaar, omdat de werkwijze die nu wordt toegepast nog te kort wordt gehanteerd om resultaten te meten.
 
 
Vraag 4
Tegen welke problematiek wordt er aangelopen? En wat zijn de oplossingsrichtingen waaraan wordt gedacht? Wat zijn de belemmeringen hiervoor?
 
Antwoord vraag 4
Er zijn op dit moment nog geen knelpunten.
 
Vraag 5
Waar kunnen ex-gedetineerden zich aanmelden wanneer zij begeleiding nodig hebben? Of worden zij al tijdens detentie benaderd met een aanbod voor hulp?
 
Antwoord vraag 5
Zie antwoord op vraag 2. Gedetineerden hoeven zich niet zelf te melden. Zowel binnen de penitentiaire inrichting als na in vrijheidstelling vindt begeleiding plaats.
 
 
Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 21 april 2009
de secretaris,                              de burgemeester,
 
 
 
(drs. J. Dijkstra)                           (drs. J.B. Waaijer)

 

« Terug

Archief > 2009 > mei

Geen berichten gevonden