
Recessie: stijging aanvragen Bbz-uitkeringen verwacht door ZZP-ers
Het college van B&W zegt voorbereid te zijn op groei van het aantal vragen voor inkomensondersteuning voor ZZP-ers, zelfstandige ondernemers zonder personeel in dienst. Een levensvatbaar bedrijf kan in tijden van mindere omzet door de recessie een doorstart maken door een beroep te doen op een Bbz-uitkering. Het is (nog) niet nodig om specifiek beleid te ontwikkelen.
Vragen en antwoorden ex artikel 37 R.v.O. betreffende ZZP-ers tijdens de financiële crisis (CU/SGP)
Zoetermeer, 10 maart 2009
Aanleiding
Zowel tijdens de bijeenkomst van de RVOZ op 9 maart als dezelfde dag op het NOS journaal werd gesproken over de problematiek van de ZZP-ers binnen de huidige crisis. De fractie van de ChristenUnie-SGP heeft daarom de volgende vragen.
Vragen
1. Zijn er meer verzoeken ingediend voor een inkomstenondersteuning door ZZP-ers (zelfstandigen) tussen de eerste helft van 2008 en nu. Hoe groot is deze stijging?
2. Worden deze verzoeken gehonoreerd door een uitkeringsaanvraag/teruggeleiding naar ander werk via het CWI en zo ja voor welk percentage?
3. Worden deze verzoeken ook gehonoreerd door het inkomen aan te vullen zodat zij - onder voorwaarden - als zelfstandige kunnen blijven werken? Om welk percentage gaat dat?
4. Bijstandsgerechtigden kunnen - bij een goed doorlopen voortraject - voor een eigen bedrijf te kiezen en kunnen - onder voorwaarden - over een startkapitaal beschikken. Velen starten als ZZP-er. Kijkend naar 2008, hoeveel bijstandsgerechtigden hebben in deze periode met succes deze stap gemaakt en is de bijstandsuitkering gestopt? En hoeveel van hen heeft inmiddels aangeklopt voor hulp omdat zij onder het minimumniveau leven?
5. Zijn er extra maatregelen opgezet om de groep ZZP-ers met specifiek beleid (tijdelijk) te ondersteunen?
6. Tussen aanvraag en daadwerkelijke ondersteuning, wat is het gemiddelde termijn van afhandeling? Kan in deze periode ook beroep gedaan worden op "broodgeld" oftewel noodgeld?
Namens de ChristenUnie-SGP
Helen du Bois
Beantwoording van de schriftelijke vragen van de Christen Unie/SGP-fractie over ZZP'ers tijdens de financiële crisis
Vraag 1
Zijn er meer verzoeken ingediend voor inkomensondersteuning door ZZP'ers (zelfstandigen) tussen de eerste helft van 2008 en nu? Hoe groot is deze stijging?
Antwoord 1
Bij de verzoeken om ondersteuning dient een onderscheid gemaakt te worden tussen bestaande ZZP'ers en personen die zich als startende ondernemer willen gaan vestigen. Voor beide groepen gelden afzonderlijke bepalingen in het besluit.
In het jaar 2007 zijn in totaal 32 Bbz-uitkeringen verstrekt in verband met het wegvallen van inkomsten uit zelfstandig beroep of bedrijf. In het jaar 2008 waren dit er 31. Tot nu toe zijn er om deze reden 6 aanvragen geregistreerd. Op dit moment is er nog geen stijging waarneembaar. Gezien de te verwachten omvang van de huidige recessie is een stijging wel te verwachten.
Vraag 2
Worden deze verzoeken (Bbz-uitkeringen -red.)gehonoreerd door een uitkeringsaanvraag/ teruggeleiding naar ander werk via het CWI en zo ja welke percentage?
Antwoord 2
Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen hen die een beroep doen op de Bbz-regeling en degenen die als (ex) zelfstandigen een beroep doen op de WWB (reguliere bijstand). De ex-zelfstandigen die een beroep doen op de reguliere bijstand krijgen net als alle andere niet-werkende werkzoekenden een re-integratietraject aangeboden. Hiervan vindt geen aparte registratie plaats.
Voor degenen die een beroep doen op de Bbz-regeling geldt dat het daarbij gaat om mensen die een onderneming willen starten dan wel omdat er sprake is van een daling van de inkomsten onder het bijstandsniveau. Deze laatste groep wenst doorgaans wel als zelfstandige een doorstart te maken. Na beoordeling van de jaarstukken kan beoordeeld worden of er bijvoorbeeld een bijstand "om niet" kan worden verstrekt (zie tevens de bijlage).
Vraag 3
Worden deze verzoeken ook gehonoreerd door het inkomen aan te vullen zodat zij - onder voorwaarden - als zelfstandige kunnen blijven werken? Om welk percentage gaat dat?
Antwoord 3
Indien de ondernemer bewezen heeft in het verleden dat er sprake is van een levensvatbaar bedrijf kan er zonder nader onderzoek een periode van 6 maanden een Bbz-uitkering voor levensonderhoud worden verstrekt. Na deze 6 maanden zal aangetoond moeten worden dat er in de toekomst sprake zal zijn van een levensvatbaar bedrijf.
Onder verwijzing naar de beantwoording van vraag 4 is bekend dat 52% van de ingestroomde ZZP'ers in de Bbz-regeling een aanvullende uitkering of een lening hebben ontvangen met als doel de werkzaamheden als zelfstandige voort te zetten.
Vraag 4
Bijstandsgerechtigden kunnen - bij een goed doorlopen voortraject - voor een eigen bedrijf kiezen en kunnen- onder voorwaarden - over een startkapitaal beschikken. Velen starten als ZZP'er. Kijkend naar 2008, hoeveel bijstandsgerechtigden hebben in deze periode met succes deze stap gezet en is de bijstandsuitkering gestopt? En hoeveel van hen heeft inmiddels aangeklopt voor hulp omdat zij onder het minimumniveau leven?
Antwoord 4
Het aantal bijstandsgerechtigden die vanaf medio 2008 vanuit deze uitkeringssituatie een starterstraject zijn gestart is 15. Thans is niet bekend of deze trajecten succesvol zijn verlopen omdat een startertraject veelal een looptijd heeft van ca 12 maanden.
Vraag 5
Zijn er extra maatregelen opgezet om de groep ZZP'ers met specifiek beleid (tijdelijk) te ondersteunen?
Antwoord 5
De Bbz-regeling heeft verschillende mogelijkheden om de ZZP'er te ondersteunen indien tijdelijk sprake is van een inkomensderving en de ZZP'er hierdoor het inkomen daalt onder het bijstandsniveau. Ook de instroom van ZZP'er begin dit jaar geven vooralsnog geen aanleiding om specifiek beleid te ontwikkelen. Hierbij dienen wij tevens te betrekken dat het aantal aanvragen in 2008 niet is gestegen ten opzichte van 2007.
Vraag 6
Tussen aanvraag en daadwerkelijk ondersteuning, wat is het gemiddelde termijn van afhandeling? Kan in deze periode ook beroep gedaan worden op "broodgeld" oftewel noodgeld?
Antwoord 6
Voor de ZZP'er die in problemen komt is de gemiddelde termijn van afhandeling maximaal 8 weken. Wanneer in de tussentijd een voorschotverstrekking noodzakelijk is, vindt dit ook plaats.
Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 19 maart 2009
de secretaris, de burgemeester,
(drs. J. Dijkstra) (drs. J.B. Waaijer)