Cocaïne op Zoetermeerse scholen

coke 1woensdag 16 januari 2008 15:57

Kelly, 18 jaar, ex-verslaafde over haar gebruik van cocaïne op haar school voor voortgezet onderwijs in Zoetermeer. Wij stelden vragen aan de wethouder in de commissie Samenleving van 15 januari.

Afgelopen week vertelde Kelly uit Zoetermeer in het programma Netwerk hoe gemakkelijk zij op haar school cocaïne kon gebruiken. Netwerk liet in een reportage zien dat op 6 van de 12 onderzochte scholen voor voortgezet onderwijs in Rotterdam cocaïne werd gebruikt. Wij vinden als ChristenUnie-SGP dat ouders mogen verwachten dat op de scholen van hun kinderen geen drugs worden gebruikt. Scholen en gemeente zijn samen daarvoor verantwoordelijk.

 

Wij vroegen wethouder Muijzers of er op de Zoetermeerse scholen ook cocaïne werd gebruikt en wat hij daar tegen ging doen. Hij vertelde te weten dat op iedere school in Zoetermeer van het voortgezet onderwijs drugs wordt gebruikt. Tolereren en gedogen kan niet, maar het is een illusie dat het er nooit zal zijn. Wel was hij, mede naar aanleiding van de uitzending van Netwerk, samen met wethouder Speel van plan om daar in het eerstvolgend overleg met de schoolleiding over door te praten in het kader van het convenant “ Veilige School”. Daar zijn afspraken gemaakt en de wethouder wordt  ieder half jaar op de hoogte gehouden van de resultaten van de monitoring.

 

Ondersteund
Onze vraag werd daarna tijdens het spreekrecht ondersteund door een tweetal insprekers. Abby Mensingh, (ervaringsdeskundige drugsverslaving), sprak in om aan te geven dat niet alleen preventielessen van belang zijn, maar ook de toevoer van de drugs moet worden aangepakt.
Kelly sprak als tweede in en vertelde haar verhaal over het gemak waarmee zij op school drugs kon gebruiken. Ze is nu een jaar afgekickt en doet mee met de voorlichtingslessen van Stichting Voorkom (haar school belde direct na de uitzending van Netwerk naar Abby Mensingh en vroeg om preventielessen).
Kelly vertelde nog ieder dag te moeten vechten om clean te blijven en vooral omdat overal drugs wordt gebruikt en te krijgen is en ze zo niet kan deelnemen aan een sociaal leven. Wethouder Muijzers nodigde haar uit om vooral met hem mee te denken. Hij wil graag dat ook de jongeren zelf hierbij betrokken zijn.

 

Wij zullen bij de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid die in maart of april in de commissie wordt besproken verder in gesprek gaan met de wethouder.

 

Helen du Bois
 

« Terug

Archief > 2008 > januari

Geen berichten gevonden