Niet meer dan 12 koopzondagen in Zoetermeer, was het antwoord van de wethouder

koopzondagzaterdag 27 oktober 2007 14:34

Als fractie van de ChristenUnie-SGP willen wij de zondagsrust in ere houden. Vanuit Bijbels standpunt maar ook omdat het niet de bedoeling is dat mensen 7 dagen in de week blijven doorhollen zonder rust.

Meer koopzondagen?
De ChristenUnie-SGP vernam onlangs uit de krant dat de winkeliersvereniging van het Stadshart het aantal koopzondagen van 12 > 14 wilde uitbreiden. In dezelfde krant gaf een respons op de stelling of de openstelling van winkels op het huidige niveau moest blijven, aan dat 75% wil dat het blijft zoals het is. De wethouder blijkt volgende maand een gesprek hierover te hebben.

De 2e Kamer is ondertussen van plan om per 1 januari 2009 de Winkeltijdenwet aan te scherpen. Er zal aangetoond moeten worden dat door toerisme een hoger aantal koopzondagen dan 12 per jaar noodzakelijk is.

Vragen aan de wethouder
Wij hebben daarom vragen gesteld aan de wethouder in de rondvraag van de commissie Samenleving.
Wat is op dit moment de visie van de wethouder op de gewilde verhoging van het aantal koopzondagen? Valt Zoetermeer onder de "toeristische" steden waarbij 14 koopzondagen gerechtvaardigd is? En op wat voor wijze en wanneer wordt de Raad voorafgaand aan enige besluitvorming hierover geïnformeerd?

Antwoord van de wethouder
Het college heeft geen principiële bezwaren om aan een uitbreiding naar 16 koopzondagen mee te werken, maar zoals aangegeven biedt de Winkeltijdenwet daarvoor geen mogelijkheden en het college houdt zich uiteraard aan de wet.
De zogenaamde toeristenbepaling in de wet (artikel 3, 3e lid onder a) is op Zoetermeer niet van toepassing en voor een dergelijke uitbreiding ook niet bedoeld. In een aantal gemeenten wordt deze bepaling gebruikt om de winkels de gelegenheid te bieden op alle zon- en feestdagen in het jaar open te zijn, maar daaraan bestaat in Zoetermeer bij de winkeliers geen behoefte.
Wijziging van het aantal vrijgestelde zon- en feestdagen kan alleen bij gemeentelijk verordening, vast te stellen door de gemeenteraad. 

Den Haag
Met veel overtuigingskracht maar met 1 stem te weinig (23/22) werd helaas de verhoging van het aantal koopzondagen van 12 naar 52 in Den Haag een feit. Een proef voor 3 jaar van 2006 tot 2009, iedere zondag van zes uur ’s morgens tot elf uur ’s avonds mogen alle winkels open zijn, op toeristische gronden!

In het AD van 7 oktober stond dat Den Haag er alles aan zal doen om te zorgen dat ze haar 52 koopzondagen houdt. Omwonenden en winkeliers kunnen vanaf 2009, zo wil de minister, als belanghebbenden in beroep gaan tegen het besluit van de gemeenteraad. Bij wet is geregeld dat er maximaal 12 koopzondagen per jaar mogen zijn. En de reden van toerisme mag niet meer oneigenlijk gebruikt worden.

Zou het de fractie van de ChristenUnie-SGP in Den Haag dan lukken om de 52 koopzondagen terug te draaien naar 12?

Helen du Bois


« Terug

Archief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden