Motie ChristenUnie-SGP over transparantie uitputting geldpotjes aangenomen door gemeenteraad

Potje met geld.jpgzaterdag 21 november 2020 18:15

De ChristenUnie-SGP fractie heeft tijdens het Begrotingsdebat van eerder deze maand een motie ingediend voor meer transparantie over de uitputting van geldpotjes. Na een schriftelijke stemming is donderdag 12 november bekend geworden dat deze motie is aangenomen door de gemeenteraad.

De ChristenUnie-SGP fractie heeft geconstateerd dat het voor de gemeenteraad vaak niet duidelijk is wat de actuele stand is van bepaalde geldpotjes, zoals het “Potje van de Raad” en de Enecogelden.

Eerst even een toelichting op het zogeheten Potje van de Raad. De gemeenteraad van Zoetermeer heeft al jarenlang een eigen geldpotje, dat een soort van zakgeld is waarmee de gemeenteraad kleinere dingen kan doen voor onze stad. Dit zonder hiervoor steeds bij het College van Burgemeester en Wethouders aan te hoeven kloppen. Elk jaar wordt een raadslid aangewezen die dat Potje van de Raad beheert. Sinds het Begrotingsdebat van najaar 2019 was dat onze fractievoorzitter Francijn Brouwer.

Dat de gemeente Zoetermeer sinds de verkoop van energieleverancier Eneco aan een Japans consortium van bedrijven over Enecogelden beschikt is algemener bekend. De aandelen die de gemeente Zoetermeer van Eneco in bezit had hebben door de verkoop (na aftrek van de kosten) een bedrag van ruim 95 miljoen euro opgeleverd. Deze pot met geld noemen we voor het gemak de Enecogelden.

Wij zijn van mening dat het voor de sturing door de gemeenteraad belangrijk is om te weten hoe ver de besteding van potjes is gevorderd. Daarom wil de fractie met steun van de Zoetermeerse fracties van D66, PvdA en fractie Van den Berg vanaf heden bij elk voorstel tot besteding uit een in-het-oog-springend-potje, zoals daar zijn het Potje van de Raad en de Enecogelden, maar ook andere mediagenieke reserves, meteen een duidelijk overzicht bij ontvangen van de actuele uitputting van het potje.

Na een schriftelijke stemming is op donderdag 12 november 2020 bekend geworden dat deze motie met steun van 33 van de 38 uitgebrachte stemmen is aangenomen door de gemeenteraad van Zoetermeer. De fractie is erg blij met dit mooie resultaat dat gaat leiden tot meer transparantie!

« Terug

Reacties op 'Motie ChristenUnie-SGP over transparantie uitputting geldpotjes aangenomen door gemeenteraad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.