De ChristenUnie-SGP wil de Socialcoin introduceren in Zoetermeer
De ChristenUnie-SGP wil een virtuele sociale munt, de Socialcoin, introduceren in Zoetermeer. Dit als nieuwe manier om door het verrichten van vrijwilligerswerk schulden af te lossen. De fractie gaat hier a.s. maandagavond tijdens het najaarsdebat een voorstel voor indienen in de vorm van een motie.
Zoetermeer heeft een relatief groot armoede- en schuldenprobleem. Dit blijkt onder andere uit cijfers van SchuldHulpMaatje. Deze organisatie, die door kerken is opgericht, is sinds 2013 actief in Zoetermeer met inmiddels zo’n 100 vrijwilligers. Mensen met schulden kunnen o.a. de belastingen en heffingen van overheidsorganisaties niet meer betalen. Als deze schulden niet meer geïnd kunnen worden, dan zijn deze in feite waardeloos. Toch vertegenwoordigen deze schulden een waarde.
Het idee van de Socialcoin is om Zoetermeerders met schulden als tegenwaarde van de schuld taken te laten uitvoeren met maatschappelijke waarde in de vorm van vrijwilligerswerk. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant wordt het maatschappelijke vrijwilligerswerk gewaardeerd met virtueel geld, waarmee schulden bij overheidsorganisaties kunnen worden afgelost. Aan de andere kant helpt het maatschappelijke vrijwilligerswerk de Zoetermeerder met schulden om uit zijn/haar sociale isolement te doorbreken. Want problematische, oninbare schulden beperkten de schuldenaar in zijn/haar (sociale) functioneren. Via het Socialcoin initiatief doet de Zoetermeerder met schulden werkervaring op, ontwikkelt weer eigenwaarde en vervalt niet in sociaal onwenselijk gedrag. De schuldenaar richt zich daarbij ook op het verbeteren van de eigen buurt en omgeving. Bovendien laat de Zoetermeerder met schulden richting de overige schuldeisers zien dat hij/zij gemotiveerd is om een oplossing voor de schulden te vinden. Hiermee neemt de schuldenaar de regie weer in eigen hand.
De ChristenUnie-SGP vindt het belangrijk dat via dit initiatief mogelijk voorkomen kan worden dat een Zoetermeerder met schulden in een wettelijke schuldsanering terecht komt. Het Socialcoin initiatief is een creatieve oplossing voor een deel van het armoede- en schuldenprobleem in Zoetermeer. Gezien de voordelen die dit initiatief biedt doet de fractie a.s. maandagavond 5 november tijdens het najaarsdebat een voorstel aan het gemeentebestuur om zich te verdiepen in dit innovatieve concept en serieus te overwegen dit ook in Zoetermeer in te voeren. De fractie wil hier graag voor het voorjaarsdebat van 2019 een terugkoppeling op ontvangen van het gemeentebestuur.