Slachtoffers van huiselijk geweld niet gewaarschuwd wanneer dader op vrije voeten komt.

 bovenuit het Bouwhuiszaterdag 24 juni 2006 23:37

Deze kop in het nieuws was voor de ChristenUnie-SGP fractie aanleiding om in de commissievergadering van dinsdag 6 juni de vraag aan de portefeuillehouder wethouder Van Domburg te stellen of hij ook wist of er in Zoetermeer hier ook problemen mee waren. Wij ontvingen gisteren het antwoord.

Regionaal Steunpunt Huiselijk Geweld
Zoetermeer is sinds mei 2005 aangesloten bij het Regionaal Steunpunt Huiselijk Geweld. Dit is een meldpunt voor (hulp)vragen van slachtoffers, daders maar ook voor iedere burger met vragen. Ook dus bij vermoedens van mishandeling. Telefonisch te bereiken onder 0900 – 0443322 (5 ct per minuut). De gemeenteraad in Zoetermeer vond het belangrijk ook de aansluitende opvolging van hulp te organiseren. Daarom is er tegelijkertijd een coördinatiepunt Zoetermeer opgericht die de hulpvragen verder uitzet binnen de keten van vele instellingen die hierbij betrokken zijn.

Meer aangiftes
Mede door een indringende campagne is “Geweld Binnenshuis” op velerlei wijze bekend geworden. Daardoor zijn er ook meer meldingen gekomen van geweld binnenshuis. Geweld dat vaker voorkomt dan u denkt, ook in ùw omgeving. Sommigen hebben nu daardoor eerder het taboe hierover doorbroken en met alle angst toch aangifte durven doen. Blijkt nu dat Justitie het niet zo nauw neemt met hun plicht de slachtoffers tijdig te waarschuwen wanneer de dader van dit geweld binnenshuis op vrije voeten komt! Hierdoor worden slachtoffers vaak onverwacht geconfronteerd met hun belager.

Antwoord wethouder
Wethouder Van Domburg heeft, schrijft hij in zijn antwoord, hierover contact gezocht met het OM, arrondissementsparket Den Haag. Zij geeft aan geen uitspraken te doen over individuele gevallen of aantallen in Zoetermeer. Daarenboven is dit een aangelegenheid van Justitie en Openbaar Ministerie waar de gemeente geen rol in speelt.
Burgemeester zegt toe er in het lokale driehoeksoverleg met Politie en Officier van Justitie op aan te dringen dat het Openbaar Minister haar meldingsplicht naar slachtoffers van huiselijk geweld nakomt.

Mening fractie
We zijn blij met de toezegging van de burgemeester. De gemeente Zoetermeer wil zorgvuldig goede hulp geven aan slachtoffers van geweld binnenshuis. Zij moet er dan van op aan kunnen dat het Justitie zijn plicht slachtoffers tijdig te waarschuwen ook ècht nakomt. Zo kunnen ernstige en levensbedreigende situaties voorkomen worden.

door Helen du Bois: reageren helendubois@solcon.nl

« Terug

Archief > 2006 > juni

Geen berichten gevonden