ChristenUnie-SGP: ruim baan voor struikrovers

struik.jpgdonderdag 27 juni 2024 13:20

Met de creatieve motie Struikroven tijdens het Voorjaarsdebat roept de ChristenUnie-SGP op om struiken en bomen te redden, als deze moeten wijken voor bouwplannen of herinrichting.

Bewoners mogen deze dan gratis meenemen voor hun tuin. De motie haalde een meerderheid tijdens het debat maandagavond 24 juni, dus het college gaat samen met ambtenaren kijken naar de uitvoering van dit plan.

Eerst struiken en planten redden, dan bouwen

De regeling houdt in dat voordat een sloop- of verbouwplan van start gaat bewoners eerst de gelegenheid krijgen om planten en struiken te redden van vernietiging. Deze regeling moet dan gelden voor gemeentelijke, maar ook voor particuliere projectontwikkelaars. 

De ChristenUnie-SGP hoopt dat zoveel mogelijk planten en struiken op deze manier gered kunnen worden. De Zoetermeerse fractie ziet de regeling voor struikroven als een mooi initiatief om de biodiversiteit in stand te houden en de circulaire economie te stimuleren. 

Goed voorbeeld doet roven

De fractie heeft het idee overgenomen uit andere gemeenten. Daar is deze regeling al langer met succes van kracht. Er is zelfs een stichting Struikroven. De ChristenUnie-SGP geeft de uitvoerders van de motie mee dat deze stichting wellicht kan bijdragen aan succesvolle toepassing van de regeling. 

« Terug