CU-SGP plan voor Green Deal gebedshuizen aangenomen

Zonnepanelen installatie.jpgdinsdag 07 november 2023 21:34

Tijdens het Najaarsdebat op 8 november stemde de gemeenteraad in met een onderzoek hoe gebedshuizen ondersteund kunnen worden met verduurzaming. Dit naar aanleiding van een motie van ChristenUnie-SGP.

Er waren al regelingen voor koopwoningen, huurwoningen, bedrijven en overheid om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Maar wat als je een kerk of gebedsruimte hebt? Misschien is er ruimte genoeg op het dak voor zonnepanelen, maar weet je niet waar je moet aankloppen.

Of wil jouw gebedsruimte wel een warmtepomp, maar ontbreekt het geld daarvoor. Allemaal vragen, terwijl er vaak wel belangstelling voor besparing en duurzaamheid.

De gemeenteraad stemde maandagavond in met een onderzoek om gebedshuizen, kerken en andere religieuze instellingen hierin te ondersteunen. 

Veel mogelijkheden
Vaak zijn dit gebouwen met een flink oppervlak op het dak: goed voor zonnepanelen. Daarnaast is in dergelijke ruimten de warmtevraag vaak hoog. Omdat de gemeente fors inzet op besparing, isolatie en het toepassen van duurzame middelen, kijkt ChristenUnie-SGP Zoetermeer met grote interesse naar de Green Deal in Arnhem. Arnhem is de eerste gemeente waar dit plan werd overgenomen. 

Kern van het plan is dat de gemeente investeert in deze instellingen om hen te helpen met verduurzaming van hun ruimte. Bijvoorbeeld door advies, hulp en bijstand van gemeente en subsidies.Tijdens het Najaarsdebat in de gemeenteraad bleek een ruime meerderheid voorstander om dit te onderzoeken.

Als gevolg van de beslissing gaat wethouder Velzen van Duurzaamheid aan de slag met de motie.

« Terug