Rick van Rumpt: aan de slag met klimaatadaptatie

rickklimaat.pngwoensdag 30 augustus 2023 22:12

Raadslid Rick van Rumpt riep maandagavond op aan de slag te gaan met maatregelen voor klimaatadaptatie in Zoetermeer.

De commissie Stad sprak toen over een situatieschets van klimaatverandering in de stad en de maatregelen die we kunnen nemen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Nu al zijn de gevolgen te merken van langere periodes van droogte, afgewisseld met steeds fellere regen, met name in de zomer. Niet zelden leidt dit tot wateroverlast, zoals in juni 2021, toen delen van Meerzicht en Buytenwegh het niet droog hielden.

Van Rumpt riep het college van burgemeester en wethouders snel aan de slag te gaan met het naleven van akkoorden die al even geleden zijn gesloten. De uitwerking laat alleen al even op zich wachten.

De gemeente moet daarom het goede voorbeeld geven en daar waar mogelijk tegels weghalen en beplanting aanbrengen. Bomen en struiken nemen overtollig water op, terwijl te veel steen zorgt wateroverlast.

Daarnaast moet voorkomen worden dat inwoners te veel last krijgen van de hitte.

Kaarten van de stad laten ons zien dat er werk aan de winkel is. Bepaalde plekken warmen te veel op in zomerhitte, met gezondheidsklachten en afname van het woongenot tot gevolg. Er mag daarom meer snelheid in het dossier, aldus Van Rumpt.

« Terug