ChristenUnie-SGP stelt vragen over kerkenvisie gemeente Zoetermeer

Pelgrimskerk.jpg12-02-2022 18:47 12-02-2022 18:47

Raadslid Arco Weening heeft maandag 31 januari 2022 namens de fractie schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de visie van de gemeente op de kerken in Zoetermeer.

Helaas heeft de gemeente Zoetermeer nog geen kerkenvisie. In Nederland staan echter zo’n 7.000 kerken. Kerkgebouwen komen soms leeg te staan, enerzijds door de secularisatie (=ontkerkelijking), anderzijds door het samengaan van kerkgenootschappen.

In de praktijk blijkt dat niet alleen de religieuze gemeenschappen moeite hebben met het leegstaan van kerken maar ook blijkt steeds weer dat een kerkgebouw een functie heeft voor de wijk en de samenleving. Zodra een kerkgebouw wordt gesloopt komt het regelmatig voor dat de buurt in actie komt. Ook een bestemmingswijziging roept soms vragen op. Vaak hebben kerkgebouwen ook een sociale functie. Er zijn ook kerkgebouwen die een monument zijn.

De actualiteit van dit onderwerp laat zich goed schetsen door het sluiten van de Pelgrimskerk en de Oase in Zoetermeer. Daarnaast spelen lokaal ook fusies van kerkgenootschappen. Dit kan op termijn ook gevolgen hebben voor kerkgebouwen.

Om tot een kerkvisie te komen is er via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geld beschikbaar gesteld aan gemeenten. Raadslid Arco Weening heeft aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd of de gemeente al een beroep heeft gedaan op de middelen die via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beschikbaar zijn gesteld aan gemeenten.

Mocht de gemeente hier inderdaad een beroep op hebben gedaan, dan is de fractie benieuwd wat er tot nu toe is gedaan met deze middelen. Ook wil de fractie graag weten hoe de gemeente te werk gaat teneinde een kerkenvisie op te stellen. Verder heeft Arco Weening gevraagd wanneer we de kerkenvisie kunnen verwachten.

De fractie is nu in afwachting van de antwoorden van het gemeentebestuur op de gestelde vragen.

Update 01-03-2022: De gemeente heeft inmiddels antwoord gegeven op de schriftelijke vragen die wij hebben gesteld over de kerkenvisie. Deze antwoorden zijn hier op de website van de gemeente Zoetermeer te lezen.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-SGP stelt vragen over kerkenvisie gemeente Zoetermeer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.