CU-SGP stelt vragen over uitvaarten op kosten van de gemeente
De ChristenUnie-SGP fractie in Zoetermeer heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders over de uitvaarten op kosten van de gemeente.
Dit naar aanleiding van een onderzoek van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), waaruit is gebleken dat het aantal uitvaarten op kosten van de gemeente vorig jaar sterk is gestegen in Nederland. Deze stijging deed zich zowel in de grote steden als op het platteland voor. Gemeenten constateren dat steeds meer nabestaanden niet kunnen of willen betalen voor de uitvaart. In die gevallen moet een gemeente binnen 6 werkdagen de uitvaart verzorgen. Uit respect voor de overledene bewijzen ambtenaren dan de laatste eer. Moesten gemeenten in Nederland tussen 2010 en 2014 jaarlijks zo'n 1.800 uitvaarten organiseren, vorig jaar is dat aantal gestegen naar 2.100. Deze stijging van ruim 15 procent is veel sterker dan de toename in het totale aantal Nederlandse doden, dat vorig jaar met 5 procent groeide.
De grotere schulden en langdurige armoede waar mensen mee kampen spelen een rol bij de toename van het aantal uitvaarten op kosten van de gemeente. Ook kunnen steeds meer mensen met schulden de uitvaartkosten van een familielid niet opbrengen. Daarnaast gaat het ook om mensen die in eenzaamheid sterven.
De ChristenUnie-SGP wil graag van het gemeentebestuur weten hoeveel gemeentelijke uitvaarten er in de afgelopen drie jaar hebben plaatsgevonden in Zoetermeer. Ook is gevraagd hoe gemeentelijke uitvaarten in Zoetermeer worden vormgegeven en wat de gemiddelde kosten van een gemeentelijke uitvaart in Zoetermeer zijn. Daarnaast wil de fractie weten in hoeverre maatschappelijke organisaties (zoals kerken, ggz-instellingen en het Leger des Heils) bij de gemeentelijke uitvaarten worden betrokken. In hoeveel procent van de gemeentelijke uitvaarten gaat het om mensen die geen uitvaart hebben kunnen betalen? En niet hebben willen betalen? De fractie wil van het gemeentebestuur ook graag weten of de toename van langdurige armoede en schuldenproblematiek in Zoetermeer heeft geleid tot meer gemeentelijke uitvaarten. Tot slot is de vraag gesteld wat het beleid van de gemeente Zoetermeer is om de toename van de kosten van gemeentelijke uitvaarten te matigen en te beheersen.