Column André Bos: Tanden op elkaar voor 't Lange Land

imagesdonderdag 21 maart 2013 19:57

Het was schrikken eerder deze week: het nieuws werd bekend dat zorgondernemer Loek Winter het 't Lange Land Ziekenhuis niet overneemt. Het ziekenhuis kampt met hoge schulden en schuldeisers waren volgens Winter niet bereid om hun schuldeisen af te zwakken. Alweer een tegenvaller, maar voor ChristenUnie-SGP geen reden om de moed te laten zakken.

Toch komt de klap aan: Winter werd gezien als de uitkomst na een vergeefse zoektocht naar redding. Het zal de sfeer in het ziekenhuis niet ten goede komen. En dat terwijl er van het personeel al zoveel is gevraagd en nu nog steeds wordt gevraagd. Een flink aantal mensen heeft inmiddels een andere baan gezocht en gevonden bij andere zorginstellingen. Het ziekenhuis heeft dus ook te maken met de uitstroom van goed personeel. Onverteerbaar, als je bedenkt dat niet de geboden zorg de oorzaak is voor financiële tekorten, maar onmiskenbaar mismanagement.

De ChristenUnie-SGP in Zoetermeer is nog altijd erg bezorgd over de toekomst van het ziekenhuis. 't Lange Land Ziekenhuis zucht onder het juk van schulden aan zorgverzekeraars. Maar ChristenUnie-SGP blijft geloven dat er een toekomst is weggelegd voor een volwaardig basisziekenhuis, waar Zoetermeer op kan vertrouwen. De kosten voor een nieuwe start mogen echter niet worden afgewenteld op de Zoetermeerse samenleving.

De thuismarkt, het midden van de Randstad, biedt in de directe omgeving miljoenen mensen die met hun zorgvraag naar de stad kunnen komen. Daarnaast biedt ook de ligging in Zoetermeer perspectief: Het is niet te veel gevraagd voor de derde stad van Zuid-Holland om een basisziekenhuis te hebben.

Ondertussen concentreert het zorgpersoneel zich op de dagelijkse zorg voor patiënten. De komende tijd moet Zoetermeer zich daar aan vast klampen. Bestuurder Jan-Willem Brinkman treft momenteel harde, maar noodzakelijke maatregelen in 't Lange Land. Vertrouwde gezichten en faciliteiten verdwijnen daardoor. Dat is pijnlijk, maar het ziekenhuis heeft het daardoor de afgelopen maanden gered. Dat biedt perspectief. Het personeel geeft ons het goede voorbeeld. 'We kunnen het niet op eigen kracht, maar we houden de moed erin. Nog even de tanden op elkaar, dan komen we er wel', is de reactie van het ziekenhuis op het afketsen van de deal. Dat is een houding, die onze volle steun verdient.

Het doet recht aan de wijze woorden boven de hoofdingang van het 't Lange Land: Beter Dichtbij. ChristenUnie-SGP zal daarop blijven hameren in deze spannende tijd.

André Bos,
gemeenteraadslid ChristenUnie-SGP Zoetermeer

« Terug

Archief > 2013 > maart

Geen berichten gevonden