Alcoholmeeneemverbod - hoe een initiatief van de ChristenUnie-SGP beleid is geworden

alcoholvrijdag 07 april 2006 00:00

De ChristenUnie-SGP initieerde de afgelopen jaren het alcoholmeeneemverbod op de Safarigeel en in de Dorpsstraat. Het krijgt navolging! Volgens de burgervader is het alcoholmeeneemverbod een effectief instrument gebleken om overlast terug te dringen. ,,In de Dorpsstraat zijn de klachten van de omwonenden en winkeliers verminderd, nadat wij de regel hadden ingesteld. Aan het Safarigeel, waar ook veel overlast was, heeft het ook zijn vruchten afgeworpen.’’

SPEERPUNT CHRISTENUNIE-SGP: de politie is meer ordehandhaver dan hulpverlener.

ZOETERMEER - Het is vanaf zaterdag 8 april niet meer toegestaan om alcoholhoudende drank mee te nemen naar het gebied rond winkelcentrum De Vlieger in Rokkeveen. Het voorlopige alcoholmeeneemverbod, dat tot 12 mei geldt, is ingesteld om de overlast van hanggroepjongeren aan te pakken.

Veel winkeliers, omwonenden en bezoekers van het winkelcentrum klagen al jaren over de criminaliteit en de rotzooi die de jongeren veroorzaken. Ook zouden ze klanten angst aanjagen door zich rond het winkelcentrum op te houden.

Omdat het hinderlijke gedrag van de groep volgens de politie onder invloed van alcohol toeneemt, is de gemeente Zoetermeer overgegaan tot deze maatregel. ,,De politie adviseert ons. Zij weet hoe deze mensen nuchter reageren en hoe ze zich gedragen als ze onder invloed van alcohol zijn,’’ zegt burgemeester Jan Waaijer over het instellen van de maatregel. Volgens de burgervader is het alcoholmeeneemverbod een effectief instrument gebleken om overlast terug te dringen. ,,In de Dorpsstraat zijn de klachten van de omwonenden en winkeliers verminderd, nadat wij de regel hadden ingesteld. Aan het Safarigeel, waar ook veel overlast was, heeft het ook zijn vruchten afgeworpen.’’
Overtreding van het alcoholmeeneemverbod zal de zondaar op een boete van 50 euro komen te staan. De overlast die de jongeren zouden veroorzaken, beperkt zich volgens de winkeliers niet tot het maken van rotzooi en het intimideren van voorbijgangers. Af en toe worden er stenen door de ruiten gegooid en wordt de pinautomaat bevuild of vernield. Begin 2005 brachten Stichting MOOI Zoetermeer en de gemeente alle hangroepen in Zoetermeer in kaart. De club die zich rond het basketbalveldje, naast het winkelcentrum, ophoudt zou behoren tot een groep uit de C/D-categorie. De jongeren in deze categorie worden in het rapport als crimineel bestempeld. De politie voerde voor hen een zero-tolerance beleid in.
door SIMON VAN HERPEN – vrijdag 7.04 – AD HAAGSCHE COURANT

« Terug

Archief > 2006 > april

Geen berichten gevonden