Zoetermeers Dictee

dinsdag 14 september 2010 19:05

In Zoetermeer hebben zo'n 10.000 mensen moeite met lezen en schrijven. Om dit aantal terug te dringen, werken de Gemeente Zoetermeer, de bibliotheek en het ID college samen. Zo organiseren zij jaarlijks het "Festival van het leren" tijdens de wereldwijde week van de alfabetisering. Deze week (11 t/m 17 september) vindt de 9e editie van het festival plaats. Informatie hierover vindt u op www.festivalvanhetleren.nl.

In het kader van het festival werd ook het Zoetermeers Dictee gehouden, in de raadszaal. Enkele tientallen bekende en minder bekende Zoetermeerders zwoegden op de spelling van "mededebattanten", "meervouds-s'en" en het rare woord "zielenpiet". En wethouder Mariëtte van Leeuwen zwoegde niet minder om het dictee volgens de wensen van de deelnemers voor te lezen, in de stijl van Philip Freriks.

Wat bleek... het dictee werd niet gewonnen door één "consciëntieuze muggenzifter", maar zowaar vier deelnemers bleken een gelijk aantal fouten te hebben gemaakt. Een journalist, een dominee, een raadslid en... ik. Het aantal fouten waarmee we wonnen is wat beschamend: elk van ons had 12 woorden verkeerd geschreven. Volgend jaar een herkansing in de tiende editie!

Francijn Brouwer-Weemhoff
commissielid

 

« Terug

Archief > 2010 > september

Geen berichten gevonden