ChristenUnie helemaal zichzelf

Rouvoet spreekt in Zoetermeerdonderdag 16 februari 2006 20:00

SPITS in gesprek met André Rouvoet op de verkiezingsavond van de ChristenUnie-SGP en Helen du Bois presenteert de Zoetermeerse standpunten.

ChristenUnie helemaal zichzelf

Door Sander Wageman – Spits 16.02.06
 
André Rouvoet is aanvoerder van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart betekent dat, dat hij bijna dagelijks op pad gaat om campagne te voeren. Zoals afgelopen maandag in Zoetermeer.
 
ZOETERMEER -- Als politicus kom je overal. Zeker in tijden van verkiezingen. André Rouvoet, de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer en parlementariër van het jaar 2004, kent zijn lot en stapt daarom zonder morren een middelgroot zaaltje in conferentiecentrum de BridgeHome in Zoetermeer binnen. Voor de deur staat een scootmobiel, het naastgelegen skatepleintje ligt er in de regen nat en verlaten bij, binnen vloeit de gratis koffie rijkelijk.
Een week eerder zat Rouvoet op uitnodiging van president van de Verenigde Staten George W. Bush aan het ontbijt in Washington. Samen met onder meer Hillary Clinton, met wie hij naar eigen zeggen "een goed gesprek" heeft gehad over de missie naar Uruzgan. "De Democrate bij uitstek vertelde me dat ze hoopte dat Nederland de ruimte vindt om troepen naar Afghanistan te sturen. Ik heb de boodschap meteen laten overbrengen naar Bert Bakker van D66. Zo'n hartenkreet moet de Democrats sixtysix toch wel wat zeggen, dacht ik." Het mocht niet baten, want zoals inmiddels bekend stemde D66 tegen de missie, die daarna toch door een Kamermeerderheid werd goedgekeurd.
 
In Zoetermeer is de kans klein dat Rouvoet Hillary Clinton tegen het lijf loopt. Hier is Helen du Bois de politica van dienst. Ook een voorvechtster van gelijkheid en democratie, want in Zoetermeer is ze de eerste en enige vrouw voor de combinatiepartij ChristenUnie-SGP. Ze is bovendien de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor de SGP ooit. En goddelijke interventie of niet, toen ze tijdens de campagne- avond in Zoetermeer haar speech hield, viel spontaan het SGP-spandoek van de muur.
De ChristenUnie doet niet zo moeilijk over vrouwen met bestuurlijke functies. André Rouvoet: "Daarom is het ook geen reële gedachte dat we in Den Haag op korte termijn met de SGP samengaan. Het vrouwenstandpunt staat dat in de weg." Zouden de twee christelijke partijen wel fuseren en daar geen zetels door verliezen, dan zou de combinatie in de peilingen op negen zetels komen te staan. Het zou ze de vijfde partij van Nederland maken. Nu wordt de ChristenUnie door statisticus Maurice de Hond op zes zetels ingeschat. Nog altijd een verdubbeling van het huidige aantal Tweede- Kamerstoeltjes.
 
Die winst is volgens Rouvoet te danken aan onder meer een impopulair kabinet. "Bijna dagelijks krijg ik mailtjes van ontevreden CDA-stemmers. Volgens de peilingen overwoog in maart 2003 nog zeven procent van hen op de ChristenUnie te stemmen. Deze week zei 31 procent van de CDA-kiezers bij verkiezingen te overwegen naar de ChristenUnie over te stappen. Dat is de vijver waarin we vissen", verklaart de ChristenUnie-voorman. Bewindslieden maken er individueel een potje van, vindt Rouvoet. Daar speelt hij dan ook dankbaar op in. "D66 is een onbetrouwbare coalitiepartner. Minister Pechthold roept telkens wat anders als hij een camera tegenkomt. En bij de VVD is het onduidelijk wie de politiek leider is. Is het Jozias van Aartsen of komt Hans Wiegel terug? Van zijn eigen partij mag Van Aartsen zich alleen aanvoerder noemen. En gunnen VVD en D66 minister-president Balkenende het einde van zijn regeerperiode of hebben ze meer belang bij de val van het kabinet? Niemand heeft nog vertrouwen in elkaar. Door al die onduidelijkheid hebben we nu al te maken met een 'demissionair' kabinet. Een jaar voor de Tweede-Kamerverkiezingen."
Ook voor Ayaan Hirsi Ali heeft Rouvoet geen goed woord over. Vorige week pleitte ze in Berlijn voor het recht op krenken. "Belachelijk natuurlijk. Ze voedt daarmee het gevoel dat het politiek correct is om je tegen de islam uit te spreken. Natuurlijk mag je kritiek hebben op een godsdienst, daar heb ik als christen zelf ook regelmatig mee te maken, maar je moet niet bewust oproepen tot krenken. Zo houd je geen samenleving meer over."
 
In Zoetermeer loopt de ChristenUnie-SGP inmiddels aardig warm voor de naderende stembusronde. Helen du Bois: "Het gaat heel erg goed met ons, omdat de Heer ons gezegend heeft." De standpunten in een notendop: Het groene karakter van Zoetermeer moet behouden blijven. Zorgen voor de kwetsbaren. De kerken moeten hun plaats in de stad terugkrijgen. En ouders met moeilijk opvoedbare kinderen moeten hulp krijgen. Desnoods verplicht als hun kinderen problemen opleveren.
De standpunten in Zoetermeer zijn exemplarisch voor het programma van de ChristenUnie. De partij is dan ook nauwelijks te vergelijken met andere. André Rouvoet: "We zijn niet links of rechts. We zitten niet in de coalitie en we gaan niet automatisch mee met de oppositie. De ChristenUnie kiest altijd voor een christelijk-sociaal beleid en daarmee zijn we als enige compleet onszelf."

« Terug

Archief > 2006 > februari

Geen berichten gevonden