André Rouvoet wil minder isolement en meer mobiliteit voor 65-plussers

Rouvoet spreekt in Zoetermeerwoensdag 15 februari 2006 20:00

In Zoetermeer lanceerde André Rouvoet een nieuw idee: "eenzaamheid ouderen verminderen door goedkoper openbaar vervoer" . De dag erna stond dit idee op de landelijke website van de ChristenUnie.

Goedkoper OV voor ouderen

André Rouvoet wil dat het openbaar vervoer goedkoper wordt. Met name voor ouderen. “Als je gaandeweg het ouder worden steeds minder mobiel wordt, kom je in een sociaal isolement terecht. Dat is een probleem waar we iets aan kunnen doen door het reizen met het openbaar vervoer goedkoper te maken”, aldus Rouvoet vanavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Zoetermeer. De ChristenUnie pleit niet voor gratis openbaar vervoer. De reizigers moeten zich bewust zijn van de kosten. Maar de prijzen voor ouderen kunnen fors omlaag: “Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een kaartje van € 0,50 voor een hele dag reizen met de bus, de tram en de metro. En de korting voor de trein kan oplopen tot 60%, terwijl de kortingskaart gratis moet zijn”.

De korting op de vervoersbewijzen hoeft niet veel te kosten. Rouvoet: “Na de spits zijn er nogal wat lege plaatsen in de bus, de tram en de metro. En… rijden doen ze toch wel”. Dat geldt natuurlijk ook voor de trein: “Het verlies aan inkomsten door de goedkopere kaartjes en de gratis kortingskaart wordt gedekt door een stijging van de inkomsten door de verkoop van meer kaartjes”.

Er zijn ook nu al voordelen voor ouderen als het gaat om openbaar vervoer tegen een gereduceerd tarief. Maar die zijn volgens de ChristenUnie te beperkt, omdat de kosten van het vervoer zijn gestegen en de inkomsten van veel ouderen zijn gedaald. De kortingsregeling die de ChristenUnie nu voorstelt, geldt alleen voor 65-plussers en niet voor gehandicapten. Voor deze groep zijn er al voorzieningen die het openbaar vervoer betaalbaar maken.

Eenzaamheid is voor veel ouderen een probleem. Ze krijgen weinig bezoek en kunnen weinig ondernemen. Kinderen en andere familieleden wonen vaak ver weg. Het openbaar vervoer maakt het ouderen mogelijk om bezoekjes af te leggen. Een korting op de prijzen van vervoersbewijzen verlaagt de drempel om er gebruik van te maken. Rouvoet: “Mensen die hun leven lang hard gewerkt hebben, moeten kunnen genieten van de goede voorzieningen die we hebben”.

 

« Terug

Archief > 2006 > februari

Geen berichten gevonden