Gele kaart voor College

zaterdag 10 juli 2010 11:37

Niet altijd hoeft een oppositiepartij tegen het beleid te zijn van de coalitiepartijen. Als fractie van de ChristenUnie-SGP vinden wij het goed besturen van de stad boven alles gaan. Ook boven emoties die voor de hand liggen en leiden tot het politiek afrekenen van een niet functionerend college.

Het College van B&W is afgelopen donderdag die door het stof gegaan. “Wij schamen ons diep. Onze inwoners en werknemers zijn blootgesteld aan gezondheidsrisico’s en dat had nooit mogen gebeuren.” Met deze woorden startte burgemeester Waaijer de speciale raadsvergadering over het dossier Sterigenics en het rapport van de Commissie De Grave. Een raadsvergadering die van te voeren als historisch werd beschouwd. Immers zouden de nog maar net geïnstalleerde wethouder en de burgemeester de harde kritiek van de Commissie De Grave ‘overleven’?

Het antwoord is ja. Na uitgebreide excuses van de burgemeester en wethouders kreeg het college weliswaar een gele kaart en het signaal dat het niet op de oude voet verder kan, maar verdere gevolgen bleven uit. De motie van wantrouwen werd ruim gesteund door de gemeenteraad.

Dit leidt tot veel onvrede bij de oppositiepartijen. Zo noemt Leefbaar Zoetermeer de raadsvergadering ‘6,5 uur toneelspel over rapport De Grave’. “Onbegrijpelijk dat de raad eerst unaniem akkoord gaat met een onderzoek om de onderste steen boven te krijgen, in grote meerderheid besluite om de verantwoordelijken gratie te verlenen”, aldus LZ-fractievoorzitter Jochem den Dulk. “Zoetermeer gaat over tot de orde van de dag. Er zijn stevige, harde moties ingediend, er is felle kritiek geuit, maar de harde realiteit is dat naast harde woorden en eisen aan de gemeentelijke organisatie voor de toekomst geen verstrekkende consequenties  zijn”, aldus Harold de Wit sr., woordvoerder van Trost. Daniël Westhoek (SP) uit zich ook in harde bewoordingen. “De SP heeft geen vertrouwen meer in het college van B&W. Personen moeten hieruit consequenties trekken door op te stappen”, aldus Westhoek.

Enige oppositiepartij die de collegepartijen heeft gesteund is de ChristenUnie-SGP. “Het was voor ons een zeer moeilijke afweging, maar wij vonden continuïteit van besturen van Zoetermeer na vier maanden college-onderhandelingen en twee maanden zomerreces net iets zwaarder wegen dan een politieke afrekening”, aldus fractievoorzitter Hellen de Bois. Het college heeft beloofd de aanbevelingen van de Commissie over te nemen. Zo wordt de bestuurscultuur aangepakt en komt er een gezondheidsonderzoek.

 

Streekblad 7 juli 2010

« Terug

Archief > 2010 > juli

Geen berichten gevonden