Algemeen Dagblad: Interview met Helen du Bois

helen.jpgdonderdag 29 december 2005 17:09

Interview: Helen du Bois voert in Zoetermeer bij de verkiezingen een lijst aan van haar eigen ChristenUnie en de SGP. Een vrouw die het woord voert namens de SGP: dat is nooit eerder vertoond.

Toch nog een vrouw op één lijst met SGP: 'Ik ben geen feministe, dit is mijn roeping'

RENÉ LAMERS ZOETERMEER
 
”Nee, het is echt niet zo dat ik bij mezelf dacht: ik stel me als vrouw kandidaat voor een combinatielijst in Zoe­termeer van ChristenUnie en SGP, zodat de discussie in de SGP (die geen vrouwen wil in politieke functies, red.) op bestuurlijke functies een duwtje gegeven zou worden. Zo ben ik helemaal niet. Ik ben geen femi­niste. Ik zie politiek als mijn roeping, enkele jaren geleden opgedaan tij­dens een Leidersconferentie, toen ik met kloppend hart naar voren leek te móeten stappen om aan te geven dat ik de gemeenteraad in zou gaan."
"Wat er de afgelopen weken is ge­beurd - de weigering van het hoofdbe­stuur van de SGP, de spanningen op lo­kaal niveau, de massale steun - had ik nooit kunnen voorzien. We hadden signalen uit de SGP dat ze wel akkoord zouden gaan met een vrouwelijke lijst­trekker van de ChristenUnie op de ge­zamenlijke lijst. Beide besturen had­den nog gezegd: 'we mogen geen in­breuk plegen op andermans geweten.' Anders zouden vier lijsten namelijk niet meedoen aan de verkiezingen, waaronder die in Zoetermeer."
"De weigering van het hoofdbe­stuur heel veel losgemaakt. Opeens waren we weer twee partijen en daar hadden we veel moeite mee. Positief is de enorme steun die loskwam. Ik heb me nu ook verdiept in de SGP-principes; da's heel interessant. De SGP in Zoetermeer heeft er alles aan gedaan om de samenwerking toch door te laten gaan. Toen ze aan­kondigden de Protestantse Christe­nen Zoetermeer, PCZ, op te richten was dat landelijk een belangrijk signaal, waardoor verzet rees. Uiteinde­lijk gaf het hoofdbestuur toe. Het heeft lokaal voor veel spanningen ge­zorgd. Dat er onchristelijke dingen zijn gezegd, wil ik niet beweren. Maar we hebben tegen elkaar gezegd: als je op het scherp van de snede de degens moet kruisen voor zwaarwegende be­sluiten die verstrekkende gevolgen hebben, moet er ruimte zijn om el­kaar te vergeven en, vooruit te kijken. Bij de kerk, op zondag, kwamen men­sen speciaal om de namen van SGP-ers vragen om voor hen te kun­nen bidden. Nu blijft alles bij het oude: we gaan als lijstcombinatie' ChristenUnie-SGP de verkiezingen in, met mij als eerste vrouwelijke lijsttrekker va.n Nederland."
"Ikzelf heb me al die tijd op de ach­tergrond gehouden, want het gaat niet om mij, maar ik heb veel doorge­maakt. Diezelfde roeping heeft me in die spannende tijd ook rust bezorgd.
 
Over het standpunt van de SGP heb ik geen mening. Dat is hun standpunt. Laat ik ze één ding meegeven. Dat is wat wethouder Van Duijn uit Katwijk tijdens een jongerenbijeenkomst van de SGP zei: We waren altijd gewend om te zeggen: in de bijbel staat dit. La­ten we nu eens zeggen: Volgens mij is in de bijbel te lezen dat'."
"Ik denk dat vrouwen een belangrij­ke bijdrage leveren in de politiek. Veel vrouwen zijn, zonder zich daar­van bewust te zijn, al met politiek be­zig: doordat ze in een verkeerscom­missie zitten, of in een speelplaatsver­eniging. Sowieso kunnen vrouwen meer dingen tegelijk, in tegenstelling tot mannen. Vrouwen kunnen ook beter selecteren, terwijl mannen eerst al­les gaan lezen. En vrouwen zijn prakti­scher. Mannen hebben dat óók wel, maar ze accelereren een momentje la­ter. De heren (fractieleden Willem Vermeulen en Klaas Schra, red.) wa­ren maar wat blij dat ik de sociale din­gen ging doen in de raadscommis­sies."
"Het is nu van belang dat we tot rust komen. Daarna gaan we kijken hoe we verder gaan met de twee vere­nigingen: hoe doen we het over vier jaar. En geen oude koeien uit de sloot halen. We sluiten dit hoofdstuk af."
 

Paspoort: Catharina Helena (Helen) du Bois

Leeftijd: 50
Geboorteplaats: Arnhem
Zoetermeerse sinds: 1995
Burgerlijke staat: alleenstaand, zes kinderen, van wie eentje nog thuiswonend
Werk: Officemanager Gevangenenzorg Nederland
Kerk: Pinkstergemeente
Politiek actief sinds: 1996 (eerst RPF, later CU)
Politiek motto: ‘voor elkaar in een betrokken samenleving’
 
REAGEREN? Wilt u reageren op het interview met Helen du Bois, stuur dan een e-mail naar r.lamers@ad.nl

« Terug

Archief > 2005 > december

Geen berichten gevonden