Nederlands Dagblad: Vrouwen lijsttrekker van CU/SGP-lijsten

3_mansschap.jpgvrijdag 23 december 2005 14:07

GORINCHEM - Zowel in Gorinchem als in Zoetermeer gaat een vrouw de ChristenUnie/SGP-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen aanvoeren. In beide plaatsen is definitief overeenstemming bereikt over samenwerking, zo werd gisteren bevestigd.

GORINCHEM - Zowel in Gorinchem als in Zoetermeer gaat een vrouw de ChristenUnie/SGP-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen aanvoeren. In beide plaatsen is definitief overeenstemming bereikt over samenwerking, zo werd gisteren bevestigd.

Het SGP-hoofdbestuur weigerde aanvankelijk de gecombineerde lijsten in Gorinchem en Zoetermeer goed te keuren, omdat de partij moeite had met vrouwen op verkiesbare plaatsen. Maar na een oplaaiend protest binnen de SGP kwam het hoofdbestuur begin vorige week op dat besluit terug. Afgelopen dinsdag hebben de betrokken kiesverenigingen in een gesprek met een delegatie van het SGP-hoofdbestuur en met vertegenwoordigers van de SGP-Kamerfractie, te horen gekregen dat de samenwerking definitief kan doorgaan.
 
Ook de kiesverenigingen in Amersfoort en Enkhuizen konden van de ter elfder ure versoepelde regels gebruikmaken, maar doen dat niet. In Amersfoort wil de ChristenUnie niet alsnog de samenwerking aangaan, omdat zij nieuwe discussies en onrust binnen de eigen gelederen vreest. In Enkhuizen stapten enkele SGP'ers, onder wie raadslid D. van Pijkeren, over naar de ChristenUnie waar zij nu gekandideerd staan.
 
In Gorinchem heeft de SGP als 'wisselgeld' voor al het tumult moeten toestaan dat de ChristenUnie nu de lijsttrekker levert. SGP-wethouder H. Akkerman, die aanvankelijk de lijst zou aanvoeren, staat nu op de tweede plek. Lijsttrekker wordt Marjo Molengraaf van de ChristenUnie.
 
De SGP-kiesvereniging in Gorinchem kan met die wissel echter goed leven, zegt secretaris C. van 't Hof. ,,Nu zitten er zowel een ChristenUnie- als SGP-lid in de gemeenteraad, en is SGP'er Akkerman wethouder. Maar gezien het feit dat de ChristenUnie groter is, zijn wij getalsmatig bevoordeeld. Dus mocht Akkerman straks wethouder worden, dan zitten er twee ChristenUnie-leden in de CU/SGP-fractie. Maar of dat het geval is, is vanzelfsprekend afhankelijk van het verkiezingsresultaat.'' De SGP-kiesvereniging heeft er in elk geval geen moeite mee. ,,We vormen één lijst.''
 
Ook in Zoetermeer hebben ChristenUnie en SGP overeenstemming bereikt over samenwerking. In die gemeente wordt Helen du Bois lijsttrekker, gevolgd door Klaas Schra van de SGP. Anders dan in Gorinchem, wijkt de lijst niet af van wat ChristenUnie en SGP oorspronkelijk afspraken. De naam Protestants Christelijk Zoetermeer, die de partijen eventueel wilden gebruiken wanneer de landelijke besturen geen toestemming zouden geven, blijft bestaan. ,,Wellicht hebben we die in de toekomst nog nodig'', zegt voorzitter R. Slootweg van de SGP-kiesvereniging. ,,Maar voor de komende vier jaar zijn we onder de pannen. Gelukkig is alles nog op z'n pootjes terechtgekomen.''
 
Ook in Gorinchem heerst tevredenheid over het resultaat. ,,Het heeft vanwege alle tumult veel tijd gekost, maar dat is het wel waard geweest. Eind goed al goed, zullen we maar zeggen. We kunnen in Gorinchem weer vooruit om samen het christelijke geluid te laten horen, en dat is het belangrijkste'', zegt secretaris Van 't Hof van de SGP-kiesvereniging.

« Terug

Archief > 2005 > december

Geen berichten gevonden