Algemeen Dagblad: vrouw kandidaat voor SGP

6_kandidaten.jpgdinsdag 08 november 2005 13:00

ZOETERMEER - Voor het eerst in de geschiedenis van de SGP zou een vrouw de verkiezingslijst kunnen aanvoeren. Een kandidaat uit Zoetermeer kan deze historische rol vervullen.

 

Het huidig ondersteunende raadslid Helen du Bois is namelijk de belangrijkste kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de gecombineerde lijst ChristenUnie/SGP voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006. Over de mogelijkheid van het vrouwelijke lijsttrekkerschap moet nog wel worden gesproken met het landelijke bestuur van de Staatkundig Gereformeerde Partij. De partij zegt zich op de bijbel te beroepen voor haar beginsel dat alleen mannen bestuurlijke functies mogen vervullen. De bijbel zou vrouwen verbieden dergelijke functies te bekleden.

De SGP gaf in 2002 al toestemming voor plaatsing van Du Bois op de gecombineerde lijst. De partij had toen geen bezwaar, omdat de Zoetermeerse een plaats innam die geen zicht gaf op een raadszetel.

Du Bois hoopt dat de SGP ook dit keer geen bezwaar zal maken. „Er wordt landelijk naar Zoetermeer gekeken hoe het hier gaat. En het gaat goed.’’

In Den Haag is ook een vrouw actief voor de lijstcombinatie ChristenUnie-SGP. Hetty Voogel was tot voor kort plaatsvervangend-raadslid. Zij is nu fractieondersteuner omdat Evert de Niet van de Politieke Partij Scheveningen overstapte naar ChristenUnie-SGP. De afspraak is wel dat Voogel de nummer twee op de kieslijst wordt in den Haag.

Het huidig ondersteunende raadslid Helen du Bois is namelijk de belangrijkste kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de gecombineerde lijst ChristenUnie/SGP voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006. Over de mogelijkheid van het vrouwelijke lijsttrekkerschap moet nog wel worden gesproken met het landelijke bestuur van de Staatkundig Gereformeerde Partij. De partij zegt zich op de bijbel te beroepen voor haar beginsel dat alleen mannen bestuurlijke functies mogen vervullen. De bijbel zou vrouwen verbieden dergelijke functies te bekleden.De SGP gaf in 2002 al toestemming voor plaatsing van Du Bois op de gecombineerde lijst. De partij had toen geen bezwaar, omdat de Zoetermeerse een plaats innam die geen zicht gaf op een raadszetel. Du Bois hoopt dat de SGP ook dit keer geen bezwaar zal maken. „Er wordt landelijk naar Zoetermeer gekeken hoe het hier gaat. En het gaat goed.’’In Den Haag is ook een vrouw actief voor de lijstcombinatie ChristenUnie-SGP. Hetty Voogel was tot voor kort plaatsvervangend-raadslid. Zij is nu fractieondersteuner omdat Evert de Niet van de Politieke Partij Scheveningen overstapte naar ChristenUnie-SGP. De afspraak is wel dat Voogel de nummer twee op de kieslijst wordt in den Haag.

« Terug

Archief > 2005 > november

Geen berichten gevonden