Chemobiel komt 's avonds langs

krantenwoensdag 15 juni 2005 18:00

Haagsche Courant. Zoetermeer - De chemokar komt voortaan 's avonds langs de deuren rijden om het klein chemisch afval op te halen. Op dit moment rijdt de chemobiel nog overdag.

Een meerderheid van de gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met het collegevoorstel voor een andere rijtijd van de chemobiel. Alleen de ChristenUnie-SGP en de D66 waren gisteravond tijdens de vergadering van de raadscommissie openbare ruimte tegen.

Met het vorstel komt het college van burgemeester en wethouders tegemoet aan de wens van de burgers. Die lieten in een enquete van de gemeente weten dat ze de chemobiel veel liever 's avonds zien rijden dan overdag.

Voornaamste reden hiervoor is dat veel mensen overdag werken waardoor ze hun klein chemisch afval niet in de speciale kar kunnen afgeven. De gemeente hoopt dat door het inzetten van de chemobiel in de avonduren meer mensen hun chemische afval (batterijen, nagellak, lege verblikken) apart houden en afgeven.

Het kleine afval inleveren bij de rondrijdende chemobiel blijkt namelijk de minsst populaire manier om er vanaf te komen. De opkomst bij de chemobiel is steevast laag. Daarom werd eind 2003 tijdens de behandeling van de begroting in de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college werd gevraagd om een onderzoek in te stellen naar 'de herinrichting van het werkproces'  van de chemobiel.

Dit onderzoek leverde dire mogelijkheden op: stoppen met de chemobiel, niets veranderen of de kar op andere tijden laten rijden. Uit de eerder genomede enquete, die vervolgens onder Zoetermeerders werd gehouden, bleek dat als de gemeente de chemobiel zou afschaffen, de gebruikers hiervan hun chemisch afval voortaan in de prullenbak zouden gooien. Hierdoor zou de doelstelling om 67 procent van het klein chemisch afval in 2006 gescheiden in te zamelen bij lange na niet gehaald worden.

Dit zag een meerderheid van de raad gisteravond ook in. Klaas Schra (CU-SGP) vond het echter belangrijker dat wethouder Roerig (CDA, natuur) beter gaat communiceren over het inleveren van klein chemisch afval dan dat er een andere rijtijd wordt ingesteld. Schra wees erop dat nu al tweederde van het afval door de Zoetermeerders zelf naar het zelfbrengdepot wordt gebracht. Roerig liet in een reactie weten 'geen enkele aanleiding' te zien om een nieuw voorstel te doen. Zijn voorstel wordt op 27 juni in de gemeenteraad behandeld.

« Terug

Archief > 2005 > juni

Geen berichten gevonden