Zoetermeer kiest voor rechts-liberaal!

slogans ChristenUnie-SGP 009zaterdag 06 maart 2010 14:35

Vrijdagmiddag 5 maart vond de eerste openbare bijeenkomst plaats over de collegeonderhandelingen. VVD informateur Patrick van Domburg startte al meteen verkeerd.
Hij gaf aan de voorkeur VVD-LHN-D66-PvdA te willen onderzoeken. Mocht dit niet lukken dan zou er nog een informatieronde plaatsvinden waarbij hij de andere partijen zou uitnodigen. Dat schoot de partijen die buiten de boot vielen, gesteund door D66 en PvdA, in het verkeerde keelgat.

Hierbij globaal onze bijdrage

Woord vooraf
De heer van Domburg gaf aan bekend te staan als iemand die goed communiceert, waarop wij aangaven dat communiceren zonder informatieverstrekking loos is. De procesgang zouden wij graag van tevoren helder en duidelijk willen hebben zodat een ieder weet waar hij of zij aan toe is. Daarbij is transparantie van grote waarde. Wij verwachten dus als ChristenUnie-SGP een uitnodiging van de heer van Domburg voor een informatief gesprek (wij kregen later deze toezegging). Wij vinden het belangrijk dat hij als informateur naar de voorkeurssamenstelling kijkt met de bril aan informatie die de andere partijen geven.

We hebben onze dank uitgesproken voor iedereen die ervoor gezorgd heeft dat de verkiezingen zo zijn verlopen dat wij daar die middag in de zaal konden zitten.

Opkomst
Dank voor de stemmers, want de helft van de kiezers bleef thuis. Desinteresse of weer een desillusie extra die het vertrouwen van de kiezers knakte? Misschien is dit wel hèt onderwerp waar het college tijdens de onderhandelingen de burgers op kan bevragen over wat zij er van vinden.
Het nieuwe college dient bovenal in staat te zijn deze desinteresse en desillusie onder de inwoners om te zetten in vertrouwen en wel met aantoonbaar resultaat.

Wij zitten hier in de zaal met euforie, alhoewel misschien niet iedereen dat heeft. Maar voor de kiezers thuis is het slechts 1 dag verschil geweest, de dag dat ze mochten stemmen. Voor onze inwoners is er nog steeds een Sterigenics en een demissionair college. En een Raadsonderzoek dat ook nog een uitkomst krijgt. Dat is wel het uitgangspunt. Kun je het dus maken om met hetzelfde college terug te komen?

Verrechtsing
Wij ervaren een verrechtsing in de samenleving. Daarom vroegen ons af waar de 22% van de kiezers zijn gebleven die bij de Europese Verkiezingen op de PVV hebben gestemd. Ons idee is de rechts-liberale flank van Zoetermeer. Wij zijn benieuwd wie er èchte aandacht zal hebben voor de zorg en de minder draagkrachtigen in onze samenleving.

Inbreng college
Als onze belangrijkste punten willen wij meegeven het gezinsbeleid in de breedste zin van het woord. Maar ook veiligheid en het handhaven van de regels die we ons zelf gesteld hebben of dienen uit te voeren. Geen belastingverhoging voor de inwoners. Verdere bezuinigingen zijn van ons al bekend. We moeten tevreden zijn met wat we hebben, maar wel met een blik naar de toekomst. Minder ambities die nu geld kosten.
We willen de kerntakendiscussie noemen over wat de overheid nu echt zelf moet doen, waarbij ook gekeken moet worden hoe Welzijn en de Wmo in elkaar geschoven kunnen worden. En de ambtelijke organisatie zal grondig doorgelicht moeten worden op alles wat er mis is.

Breed college
De keuze voor een breed college ondersteunen wij van harte omdat dit belangrijk is voor de bezuinigingen, maar ook omdat de laatste vier jaar erg duaal werd bestuurd. Om nu iedere Raadsvergadering als college met kromme tenen te zitten of er wel een meerderheid gehaald wordt lijkt ons niet verstandig.

Wat de ChristenUnie-SGP betreft zijn wij bereid mee te denken. U kent ons als een stabiele en betrouwbare partij die heldere standpunten inneemt. Men hoeft het niet altijd met ons eens te zijn, maar wij zijn duidelijk en zwabberen niet van links en rechts. Voorwaarde is wel dat ons christelijk-sociaal geluid herkenbaar moet zijn, binnen de juiste proporties.

Helen du Bois/Klaas Schra

« Terug

Archief > 2010 > maart

Geen berichten gevonden