Géén 52 koopzondagen in Zoetermeer

zondag open 3dinsdag 15 december 2009 09:39

Zoetermeer is geen toeristische stad en dus mogen er geen 52 koopzondagen komen. Toerisme is de voorwaarde, volgens de letter van de Winkeltijdenwet en volgens “de geest van de wet”. De gemeenteraad wees maandag 14 december in meerderheid (16/22) het voorstel van het college van B&W af.

Geen onderzoek
Het ontbreken van onderzoek rondom de huidige 12 koopzondagen, de behoefte van de toerist om te winkelen en het draagvlak onder de winkeliers, brak het college op. Het college wilde verruiming van de winkeltijden door gewoon een jaar aan de slag te gaan en daarna te evalueren. Duidelijk bleek dat het alleen om economische redenen ging. En dat was zelfs niet onderbouwd. Een hoog opportunistisch gehalte dus om Zoetermeer zo op de kaart te zetten.

Behalve de zondagsrust  met haar kerkbezoek, vindt de CU-SGP dat één dag rust in de week voor iedereen belangrijk is. Tijd voor het gezin, voor ontmoeting, ontspanning en sport.

Enquêtes
Daarnaast ontbak het aan feiten en cijfers en zijn de CU-SGP, SP en CDA zelf enquêtes gaan houden onder de toeristen bij de Snowworld en Dutch Water Dreams en bezoekers en winkeliers in bijna alle wijkwinkelcentra, het Dorp en het Stadshart.
Daardoor werden de winkeliers geactiveerd zelf ook enquêtes af te nemen bij hun collega’s. In het winkelcentrum van Rokkeveen, het Stadshart, het Dorp en de Woonboulevard waren de winkeliers in meerderheid tegen. Bovendien was er met de winkeliers bijna in het geheel geen overleg geweest. Men voelde zich dus danig in de kou staan. En dat waren de redenen voor de PvdA om ook tegen dit voorstel te zijn waardoor er een meerderheid werd behaald.

52 x open?
Men kon 52 koopzondagen open, maar men hoefde niet! Voor de kleine ondernemers zou dit schijnvrijheid zijn en oneerlijke concurrentie ten opzichte van de grootwinkelbedrijven en supermarkten. De winkel open hebben zou voor velen een grote kostenpost zijn met ook de vraag of men eigenlijk wel genoeg personeel zou hebben en of men zelf nog één vrije dag in de week over zou houden!

Risico’s
Er waren natuurlijk ook risico’s. Ondernemers zouden konden gaan procederen. En de nieuwe aangescherpte wet van de Tweede Kamer legt binnen één jaar alle 157 gemeenten, die op grond van de “toerisme” bepaling 52 koopzondagen hebben, opnieuw langs de meetlat van de toerismebepaling. Grote kans dat Zoetermeer niet toeristisch bevonden zou worden. Sluiting van 52 koopzondagen zou dan dus een groot imagoverlies betekenen.

Helen du Bois

 

Voor de liefhebbers hieronder de bijdrage voor de Raad 14 december 2009 – ChristenUnie-SGP – Helen du Bois

6 is genoeg (zoetermeer@6isgenoeg.nl)
Dank voor de insprekers, alle mensen die we gesproken hebben, ook via de mail.

Vanavond hebben we het over het Raadsbesluit Verruiming Winkeltijden. Gebaseerd op de term “toerisme” denkt het college in haar recht te staan om zo alle 52 zondagen in een jaar de winkels open te laten zijn.

Ook in de commissie Samenleving hebben wij al aangegeven dat voor de ChristenUnie-SGP er verschillende redenen zijn om tegen dit besluit te stemmen. Allereerst omdat voor ons als gelovigen de zondag een rustdag is waarbij ook kerkbezoek een onderdeel is. Vanuit christelijk perspectief staan wij voor de hele Zoetermeerse samenleving. 1 rustdag in de week is goed voor IEDER individu om tot rust te komen. Tijd voor het gezin, voor ontmoeting en ontspanning. Als tegenhanger voor de vrije economie, de onrust, het jachtige bestaan en de consumptiedwang.

Voor wij verder gaan met onze andere punten: dank voor de ontvangen informatie die ons enerzijds antwoorden gaf en anderzijds weer vragen deed oproepen

Allereerst een aantal feiten:
- Het college wil eigenlijk de winkels open hebben om de toeristen te verleiden te gaan winkelen. De enige mogelijkheid om dat te bereiken is te zorgen dat Zoetermeer als “toeristische stad” wordt betiteld. Daarbij moet het echter expliciet gaan om de toeristen.
- Dat is dus omgekeerd aan wat er in het Raadsbesluit staat. Of er vraag is onder deze toeristen en of dit 52 koopzondagen rechtvaardigt is NIET onderzocht door het college. Zelfs geen evaluatie van de huidige 14 koopzondagen. Waarom niet; kan het college hier antwoord op geven?
- Toeristen bedenken zich niet “laten we naar Zoetermeer gaan om ter winkelen”. Nee, ze komen, met plezier, naar de leisurevoorzieningen met hun in-house detailhandel en horeca! Dat is hun dagje uit! En we blijven zeggen: funshoppen is en blijft geen reden om een stad toeristisch te verklaren
- De 2e Kamer heeft 24 november de regels strakker aangetrokken en besloten dat alle 157 gemeenten die nu de “toerisme”bepaling als argument gebruikt hebben, binnen een jaar na vaststelling in de 1e Kamer OPNIIEW naast de meetlat gehouden moeten worden of de toerismebepaling ja dan te nee goed geïnterpreteerd is. Er is een grote kans dat dit NEE zal zijn. Dat zal een ontzettende imagoblunder zijn voor Zoetermeer als alles teruggedraaid moet worden. Bovendien als door het waterbedeffect van deze 157 gemeenten de buurgemeenten last krijgen van verminderde koopstromen, wil dat nog niet zeggen om dan zelf de wet naar eigen goeddunken maar te interpreteren.
- Wij als CU-SGP vinden het fatsoenlijk dat je wetgeving niet alleen letterlijk, maar ook “in de geest van de wet” moet toepassen. Dat doet het college hier niet.
- Net zoals het college ook nog steeds niet handhaaft op overtredingen zowel via politie als wel via de bestuurlijke kant. Wij, van de CU-SGP, vinden dat ongeloofwaardig. Wij voelen ons niet serieus genomen als men denkt als voorloper op een positieve besluitvorming, de teugels wel even te kunnen laten vieren. Er moet gehandhaafd worden tot er een nieuwe wet geldig is!
- Net zoals we het erg vreemd vinden dat wethouder Van Domburg een foto op zijn Hyves heeft staan met een poster met de titel: “in afwachting van een positief besluit van de gemeenteraad zullen wij vanaf 27 december ook op zondag geopend zijn!” Getekend “Hoogvliet”.
- Van de 11 genoemde leisurevoorzieningen liggen er 9 aan de rand van de stad en alleen het Stadstheater en de bioscoop liggen in het Stadshart. Geen rechtvaardiging om het grootste gedeelte van de stad, de woonwijken, toeristisch te laten verklaren.
- Juist de wijkontwikkeling hebben wij, maar ook de PvdA als speerpunt van beleid. Wat vindt de PvdA ervan om alle wijken “toeristisch” te verklaren?
- Daarnaast willen wij opmerken dat het college en de horeca er niet in blijkt te slagen de zo gewenste horecafaciliteiten in het Stadshart te creëren. Men wil toch meer “bruis”? Laten ze daar dan eerst maar eens resultaat mee boeken. Daar heb je geen winkelopening voor nodig.

- Wij spraken in de commissie al over rechtszaken door ondernemers. In Amsterdam-Noord zijn ondernemers onlangs weer naar de rechter gegaan.  Daarnaast werd vorige week bekend dat ondernemers in Lisse voor de 1e koopzondag al naar de rechter gaan.
- U weet, nemen we aan, dat de burgemeester Van der Tak van Westland gesteund is door minister van der Hoeven? Zij heeft afgelopen vrijdag 11 december het Raadsbesluit voor verruiming van de Winkeltijden teruggedraaid! Reden de “toerismebepaling klopte niet”. Vraag aan burgemeester Waaijer: kan zo’n situatie zich hier ook voordoen?
- Kortom, Zoetermeer doet vaak vanuit een hoog opportunistische gehalte van alles om Zoetermeer op de kaart te zetten. Wij denken dat als dit Raadsbesluit wordt aangenomen er een reëel kans is dat ondernemers naar de rechter zullen gaan.
- Dan staat Zoetermeer OOK op de kaart! Dat heet imagoschade omdat het het college niet gelukt is om draagvlak te creëren met een groot aantal winkeliers die hier een essentiële partij bij zijn. Ondernemers die zich in de kou voelen staan!
- En wat vindt de VVD hier eigenlijk van? Zij zijn toch, net als Lijst Hilbrand Nawijn voor ondernemers en het ondernemersklimaat? Of vertegenwoordigen zij alleen de groten onder hen. Herkennen kleine ondernemers zich dan nog in de VVD en Lijst Hilbrand Nawijn?
- Het is een schijnredenering en schijnvrijheid om aan te geven dat kleine winkeliers vrij zijn  om wel of niet op zondag open te gaan. Ze kunnen onmogelijk concurreren tegen grootwinkelbedrijven; het is kiezen uit de financieel minst slechte oplossing.
- Grootwinkelbedrijven en supermarkten zijn degenen die het liefst altijd open zijn. Wij begrijpen dat de heer Blansjaar vooral hen heeft vertegenwoordigd bij zijn inspraak in de commissie Samenleving. Enig onderzoek onder de winkeliers was niet gedaan. Blijkbaar sprak hij alleen namens het bestuur.
- Nadat door de enquêtes van CU-SGP, SP en het CDA winkeliers zich realiseerden wat er eigenlijk aan de gang was met het voorstel Verruiming Winkeltijden, hebben zij zich in no time zelf gemobiliseerd, zelf enquêtes gehouden en hun mening gegeven. De uitslagen van de enquêtes van zowel de politieke partijen als de winkeliers  kwamen goed overeen.  De meerderheid was tegen.
- In Den Haag, college, heeft men het voorstel Winkelruiming Winkeltijden wel goed onderbouwd. De KvK Haaglanden heeft voor Den Haag een onderzoek gedaan of er draagvlak was, kijkend vanuit de toenmalige situatie. Daarna is dit onderzoek de inspraak ingegaan en DAARNA is het pas naar de Raad gegaan.
- De wethouder gaf in de commissie aan niet veel waarde te hechten aan deze enquêtes omdat zij suggestief waren. Daarom wil de ChristenUnie-SGP de volgende vraag stellen: waarom is er geen eigen onderzoek gedaan door de gemeente gedaan om het draagvlak af te tasten? Dat had de KvK toch ook voor Zoetermeer kunnen doen, net als ze dat ook deden voor Den Haag in 2005. 1 ding was dan zeker geweest, er was dan niet zo’n onrust en gedoe geweest als nu! EN dan hadden zowel ondernemers en politiek niet zelf enquêtes hoeven te doen.
- Uit het onderzoek van de KvK Haaglanden mbt Den Haag bleek ook dat consumenten met niet MEER geld uitgeven met 52 koopzondagen, maar anders verdeeld en dat het positief zou werken op de werkgelegenheid kon men ook niet aantonen. Het was een verdringingsmarkt.
- En dan nog wat: is er eigenlijk wel stilgestaan bij de duurzaamheidfactor als we denken aan 52 x meer auto’s van bezoekers, 52 winkels met verlichting en verwarming? Past dat in onze grote milieuambities van Duurzaam Zoetermeer en wereldwijd nu in Kopenhagen? En hoe kijkt Groen Links hier tegenaan?

Wij constateren college en Raad:
- Een onvoldragen Raadsbesluit
- Niet gebaseerd op Zoetermeers onderzoek
- Waarbij toerisme onjuist gebruikt wordt als reden voor de openstelling van 52 koopzondagen
- En waarbij onbekend is wat de vraag is van toeristen die Zoetermeer bezoeken
- Waarbij inmiddels duidelijk is dat er onvoldoende draagvlak is onder de winkeliers.
- Er onterechte concurrentie is

Het zal verstandig zijn  als alle partijen in wijsheid besluiten tegen dit voorstel te stemmen.

 

 

« Terug

Archief > 2009 > december

Geen berichten gevonden