6 dagen winkelen is genoeg

Zondag open 1woensdag 02 december 2009 16:56

Het college vindt Zoetermeer een toeristische stad! EN omdat ze dat wil invoeren kunnen 52 zondagen de winkels open. Een interpretatie van de Winkeltijdenwet uitgelegd naar zichzelf toe. Onderbouwing van een Nota van twee A4-tjes was er nauwelijks. Zoetermeerders en toeristen zijn stomverbaasd zal ze horen “Zoetermeer toeristisch?” De behoefte aan winkelen op zondag van toeristen is niet onderzocht en draagvlak creëren onder de winkeliers is men (bewust) vergeten. Kortom, tijd om een fiks debat aan te gaan. End at gebeurde 1 december.

Voorzitter, collega-fracties,

Dank voor de insprekers, de samenwerking met de SP en het CDA, maar ook alle mensen die we gesproken hebben.

Natuurlijk is de fractie van de ChristenUnie-SGP tegen meer dan 12 koopzondagen. Vanuit onze levensvisie, willen wij de zondagsrust respecteren. Niet alleen voor onszelf, maar voor ieder mens is het goed om 1 dag in de week rust te hebben. 6 dagen winkelen is genoeg en geen 24-uurs economie!.

De CU-SGP, SP en CDA hebben de afgelopen tijd enquêtes afgenomen bij winkeliers en toeristen en veel inwoners gesproken. Bij Snowworld en Dutch Water Dreams, de Dorpsstraat, het Stadshart en in de Wijkcentra. Onze poster had de volgende argumenten:
Als alle zondagen de winkels open gaan dan:
- Hebben de winkeliers geen vrije dag meer
- Hebben gezinnen kunnen niet altijd meer samen naar kerk
- Hebben velen niet de mogelijkheid meer om samen de sporten
- Hebben gezinnen geen dag samen meer vrij
- Dwingt dit mensen zondag te werken
- Verhoogt dit niet de omzet, maar wel de kosten
- Creëert dit geen echte werkgelegenheid
- Maakt dit misbruik van een uitzondering in de wet

De actie was niet voor niets, net als de landelijke actie van de vakbonden: www.winkelrust.nl met vele tienduizenden steunbetuigingen.

Winkeliers en hun personeel die overwegend NIET op alle zondagen open willen zijn, slechts een enkele toerist die na een bezoek aan een leisreactiviteit zou overwegen te gaan winkelen in het Stadshart en inwoners die met een vragend gezicht zeggen: “Zoetermeer een toeristische stad”?
College, fracties: er is GEEN draagvlak en er is GEEN vraag!

Het feit dat leisure attracties, aan de randen van de stad, aantrekkingskracht hebben op toeristen, wil nog niet zeggen dat Zoetermeer een toeristische stad is.  Er moet dan namelijk sprake zijn van een VOLDOENDE BEARGUMENTEERD “SUBSTANTIEEL EN AUTONOOM TOERISME”.De woonwijken en wijkwinkelcentra in Zoetermeer zijn dat NIET. (“toerismebepaling” zoals expliciet in de Winkeltijdenwet uit 1996 is omschreven; geschreven met het oog op toeristen; strikte interpretatie van de toerismebepaling; funshoppen valt niet onder toerisme; )

Maar de CU-SGP heeft nog meer argumenten:
- 1) De 2e Kamer heeft 24 november beslist dat er duidelijkere regels moeten komen voor de koopzondag: voorkomen van misbruik van de toerismebepaling door expliciet rekening te houden met immateriële belangen zoals de zondagsrust,  veiligheid en de belangen van kleine winkeliers en winkelpersoneel. De 1e Kamer zal haar oordeel nog geven zodat de inwerkingtreding 1 juli 2010 zal zijn. Minister van der Hoeven geeft aan dat als gemeenten de koopzondag er alsnog “doordrukken”, kerken, kleine winkeliers en andere belanghebbenden bezwaar kunnen maken tegen het college van Beroep voor het Bedrijfsleven.
Wij zitten niet te wachten op hetzelfde gehakketak als in Amsterdam-Noord en het Alexandrium in Rotterdam. Het zou vooral het imago van Zoetermeer schaden…… zeer zeker als het tot een rechtszaak zou komen! Ook wij willen weten hoe het college omgaat met deze risico’s
Onze vraag is: …… dan NU een Raadsbesluit er door drukken en Zoetermeer toeristisch verklaren en over een half jaar alles weer terugdraaien? Is dat een “gedragen” besluit? Wat vinden de andere fracties daarvan?
- 2) We vroegen in het Begrotingsdebat ernaar: Wist het college dat de C1000 in Meerzicht al wekenlang op zondag open was en welke handhaving werd er door het college toegepast?
JA, het college wist dat er VANAF SEPTEMBER twee filialen van C-1000 in Rokkeveen en Meerzicht zonder de juiste ontheffing open waren, en JA , er werd gehandhaafd: 1 telefoontje naar de bedrijfsleider van het filiaal in Rokkeveen waarbij deze werd aangesproken op zijn overtreding.
De CU-SGP vraagt zich af hoe geloofwaardig je als overheid dan bent als je je eigen regels niet handhaaft. We horen graag de mening van de andere fracties hierover en een reactie van het college hoe concreet verder gehandhaafd zal worden.
3) Gisteren kwam ons de mededeling in de extra wijkbrief van Meerzicht onder ogen dat er morgen, woensdag 2 december, in het WC Meerzicht er in ieder geval een extra koopavond is tot 20.00 uur. En waarom: het Winterspektakel Winter Wonder Wijken met een zangkoor van de gemeente komt! Kan het college uitleggen hoe deze ontheffing tot stand is gekomen?
- 4) Enerzijds roept het college dat winkeliers vrij zijn mee te doen. Een paar regels lager staat het tegengestelde in het voorstel: het college wil afspraken maken over wie wanneer open is! En de Zoetermeerse burger dan? Weet ie nog welke winkel wanneer open is? Laat staan een toerist!
- 5) Steeds minder winkels hebben nog een koopavond en in steden die “toeristisch” benoemd zijn gaan steeds meer winkels op zondag dicht. In Leiden zou nog maar 5% open zijn! En denk eens aan alle toeleveringsbedrijven die OOK op zondag moeten leveren.
- 6) De In-house” detailhandel bij de leisure-voorzieningen is meer dan voldoende voor de vraag van de doorsnee toerist
- 7) We hebben gehoord dat Rodamco winkeliers in het Stadshart blijkt te dwingen open gaan op zondag, wanneer dit besluit wordt aangenomen!; de onderbouwing van het draagvlak, zo lezen wij in het voorstel,  bleek 1 positief verlopen gesprek te zijn met de Vereniging Promotie Stadshart en de Detailhandel Zoetermeer! Grootwinkelbedrijven hebben behalve een grote vinger in de pap ook een veel groter belang hierbij, College, we hoorden net over de moeiten van de leden van de Detailhandelvereniging Zoetermeer. Bepaalt Rodamco hier wat er gebeurt of volgen wij de Nota Detailhandel. In ieder geval delven de kleine winkeliers hier het onderspit. We horen graag van de wethouder zijn reactie.
- 8) Landelijk koos de PvdA voor aanscherping van de toerismebepaling binnen de Winkeltijdenwet, het college in Zoetermeer doet dat niet, en wat doet de PvdA-fractie?

Samengevat, voorzitter, collega fracties: bezint eer ge begint!
Zoetermeer is geen toeristische stad, er is geen vraag, er is geen draagvlak. De gevraagde onderbouwing met feiten en cijfers kwamen niet via de beantwoording op onze technische vragen.
De CU-SGP vindt dat in het collegevoorstel verruiming winkeltijden de conclusies slecht zijn onderbouwd en de belangenafweging onvoldoende is.

Helen du Bois


 

« Terug

Archief > 2009 > december

Geen berichten gevonden