Cursus omgaan met jeugd niet ons idee

zaterdag 10 januari 2009 23:39

Motie 81, voorjaarsdebat 2008 (VVD en CU-SGP): Onderzoek naar sociale onveiligheid. Verzoekt het college te komen tot een analyse naar de oorzaken van de huidige sociale onveiligheid. Mogelijkheden voor inwoners te onderzoeken voor ontwikkeling van cursussen voor groepen bewoners.
Uit het Begrotingsdebat kwam een versterking van deze motie: “Uitwerking motie 81”. VVD en CU-SGP dienden deze in voor aanvullende analyses en de uitwerking van de cursussen. Beiden op korte termijn en ieder voor € 50.000.
De 1e uitwerking laat zien dat er alleen maar gesproken wordt over jongerenoverlast als oorzaak. Sociale onveiligheid is echter meer en moet veel breder getrokken worden naar alle andere leefbaarheidfactoren die de veiligheid negatief beïnvloeden. Maandag 12 januari bevragen we het college op hun plannen van de uitwerking van deze motie in de commissie Burger & Bestuur.
Het artikel van het AD.

 
’Cursus omgaan met jeugd niet ons idee’


ZOETERMEER - De gemeente gaat haar burgers vanaf 2009, naar aanleiding van een motie van de VVD-fractie en de CU/SGP-fractie, een cursus ‘weerbaar omgaan met jongeren’ aanbieden. De VVD is verbaasd, want in haar motie wordt geen woord gerept over jeugd.
„Ik snap niet hoe het college van ben w erbij komt dat wij dit zouden willen,’’ zegt VVD-lid Marijke van der Meer. „Wij willen graag cursussen aan burgers aanbieden om te laten zien wat ze kunnen doen als zij zich op straat onveilig voelen. Of wat zij kunnen doen als een lantaarnpaal kapot is, wat het onveilige gevoel kan kweken. Dit willen wij omdat blijkt dat Zoetermeerders zich niet veilig voelen in hun wijk. Maar een cursus ‘hoe om te gaan met jeugd’? Dat is waanzin.’’

Met een publiekscampagne ‘Zoetermeer Veilig’ wil het college in 2009 dat Zoetermeerders zich veiliger in hun stad voelen. ‘Er zijn cultuurverschillen tussen oudere en jongere inwoners,’ zo schrijft de gemeente in een persbericht. ‘Deze verschillen uiten zich met name in communicatie, of liever gezegd miscommunicatie.’ Een onveilig gevoel van bewoners hangt voor een belangrijk deel samen met de manier waarop een deel van de jeugd zich in de wijken manifesteert, zo meent de gemeente. „Met deze communicatie- en omgangstrainingen wordt een effectieve bijdrage geleverd aan het reduceren van jongerenoverlast en zo wordt ook de beleving van sociale veiligheid versterkt.’

Van der Meer: „In de cursus mag best voorkomen hoe je jongeren moet benaderen, maar niet zo van: wij gaan burgers eens leren hoe je respect moet tonen voor jeugd die nog niet droog achter de oren is.’’

De gemeente kon gisteren niet reageren. De VVD laat weten maandag in de commissie burger en bestuur het college op ‘deze gang van zaken’ aan te spreken.

AD 8.01.09 - door CELINE TIMMERMAN

 

 

« Terug

Archief > 2009 > januari

Geen berichten gevonden