Meer betalen voor hulp – Politiek verzet tegen hoge bijdrage voor scootmobiel

zaterdag 10 januari 2009 23:37

De eigen bijdrageregeling voor oud WVG-voorzieningen (hulpmiddelen), door de Raad vastgesteld, is geëvalueerd. Conclusie: het levert de gemeente te weinig geld op en omdat Zoetermeer haar eigen bijdrageregeling heeft vastgesteld, kan het CAK niet klantvriendelijk werken. Het college stelt de Raad voor om per 1 maart a.s. de door de Raad zeer weloverwogen vastgestelde afwijkende regeling te stoppen en aan te sluiten bij de landelijke – maximale - regeling. Omdat de helft van de klanten slechts van deze afwijkende regeling gebruik kunnen maken (zij die alleen WVG-voorziening nodig hebben en niet ook nog een AWBZ voorziening/WMO huishoudelijke hulp) vindt het college dat dit niet aan de beoogde doelen 1) dekking van de kosten en 2) kostenbewust maken van de gebruiker, bijdraagt.
Wij vinden het ontrecht dat het niet klantvriendelijk kunnen werken van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) er toe moet leiden dat klanten zijn vele euro’s meer zullen moeten betalen. Pak dan het CAK aan. Het artikel van het AD.

Meer betalen voor hulp - Politiek verzet tegen hoge bijdrage voor scootmobiel


ZOETERMEER - Zoetermeerders die een eigen bijdrage betalen voor een hulpmiddel, zoals een scootmobiel, gaan vanaf 1 maart mogelijk fors meer betalen.
Dit blijkt uit een voorstel van het college van b en w aan de raad. Voor sommigen kan de eigen bijdrage, die is berekend op het inkomen, oplopen tot honderden euro's meer per jaar.

De huidige Zoetermeerse regeling, waarbij de eigen bijdrage beperkt is, wil b en w omzetten tot het door het rijk toegestane maximale bedrag. Zij noemt als reden dat de huidige eigen bijdragen weinig opbrengt voor de gemeente. Ook zou het nu voor cliënten onduidelijk zijn hoeveel zij moeten betalen, omdat het CAK, de instelling die de eigen bijdragen berekent en incasseert, de afwijkende regeling van Zoetermeer 'niet klantvriendelijk kan uitvoeren'. Cliënten krijgen (vaak) eerst een factuur volgens de landelijke normen en later een (handmatig) bijgestelde factuur of geen factuur.

Cliënten moeten een eigen bijdrage betalen, om bij te dragen aan de dekking van de kosten van een hulpmiddel en hen meer kostenbewust te maken, zegt de gemeente. In 2007 bedroegen de kosten voor hulpmiddelen en woningaanpassingen circa 4 miljoen euro tegen een opbrengst aan eigen bijdragen van 4400 euro.

Politieke partijen zijn niet te spreken over deze plotselinge verandering. "Wij gaan hier absoluut niet mee akkoord,'' stelt Marijke van der Meer (VVD). "Nu worden de hulpbehoevenden de dupe, terwijl we juist een aparte regeling hebben afgesproken om de kosten niet uit de hand te laten lopen.''

Het CDA en CU/SGP zijn het hier mee eens. "Onduidelijkheid voor de cliënt kan niet leiden tot het meer betalen van honderden euro's,'' aldus het CDA. CU/SGP: "Als het CAK nu niet klantvriendelijk kan werken, betekent het niet dat we daarom maar moeten overstappen.''

De SP en de PvdA hebben weinig moeite met het invoeren van de landelijke regeling. "Als je meer geld te besteden hebt, mag je ook meer betalen. Maar je kunt dit niet al per 1 maart doorvoeren.''

AD 9.01.09 AD - door CELINE TIMMERMAN

 

 

« Terug

Archief > 2009 > januari

Geen berichten gevonden