Vergunning dakkapel binnen één dag

vrijdag 12 september 2008 00:32

Het terugdringen van regels bij het aanvragen van vergunningen zal de medewerkers van de bouwbalie de nodige hoofdbrekends kosten. Zij zullen hun werk moeten doen tussen de klant aan de ene kant en de beleidsmedewerker aan de andere kant. Het zal dus een kwestie van goed communiceren worden. De CU-SGP geeft de wethouder het voordeel van de twijfel, maar blijft haar zorgen houden.

ZOETERMEER - Wie in Zoetermeer een dakkapel wil bouwen op zijn huis, kan binnenkort binnen één dag een vergunning krijgen. De Zoetermeerse gemeenteraad voelt wel wat voor het plan van wethouder Patrick van Domburg (VVD) om de regelgeving te versoepelen. Nu moet je voor de bouw van een dakkapel vaak weken wachten op toestemming.
De aanvrager die straks voor 10 uur een verzoek indient op het stadhuis, krijgt ’s middags tussen vier en vijf uitsluitsel of hij mag bouwen. Aan deze zogenoemde flitsvergunning zijn wel weer regels verbonden. Zijn er twijfels over de constructie of de impact van het bouwwerk op de omgeving dan volgt alsnog de ’gewone’, lange procedure.

De flitsvergunning geldt in de praktijk voor de wat kleinere dakkapellen: de uitbouwen mogen niet meer dan de helft van het dakvlak beslaan. Dit tot teleurstelling van de Zoetermeerse VVD. Die had graag gezien dat ook de grotere dakkapellen, waarnaar volgens raadslid Hans Hiestand veel meer vraag is, in aanmerking komen voor een flitsvergunning. De gemeente wil echter voorkomen dat er een wildgroei ontstaat van uitbouwen.

ChristenUnie-SGP-raadslid Klaas Schra waarschuwt voor te hoge verwachtingen van flitsvergunningen. Schra, zelf bouwkundige, vraagt zich af of het ambtelijk apparaat in staat is om vergunningen zo razendsnel af te geven. „Twee of drie dagen, of een week is ook een goede termijn. Zorg ervoor dat de flitsvergunning geen flatsvergunning wordt.’’ Wethouder Van Domburg verzekert dat zijn ambtenaren wel de belofte kunnen waarmaken om de zaken binnen één dag af te handelen.

Het voorstel voor de flitsvergunning worden binnenkort ter inzage gelegd voor inspraak. De gemeenteraad neemt in oktober een definitief besluit.

Zoetermeer loopt in Nederland voorop met het afschaffen van onnodige en overbodige regels. Zo werd al het mes gezet in een deel van de kapvergunning, is de terrasvergunning voor horeca-ondernemers verdwenen en hoeven organisatoren van kleinere wijk- en buurtfeesten geen vergunning meer aan te vragen. Wethouder Van Domburg verwacht dat de flitsvergunning mogelijk ook gaat gelden voor de bouw van een carport.

AD donderdag 11 september 2008

 

« Terug

Archief > 2008 > september

Geen berichten gevonden