AD: Na vier jaar onderzoek naar gevaarlijk kruispunt

KPA AD Haagsche Courantmaandag 21 januari 2008 14:48

Soms moet je als fractie lang wachten voor anderen ervan overtuigd zijn dat het anders moet. Zo ging het ook met de fietskruising van de Stationsstraat/Tintlaan. We hebben goede hoop dat de onveiligheid nu wordt aangepakt. Het is helaas jammer dat er eerst zoveel gewonden moesten vallen.

Door CELINE TIMMERMAN

ZOETERMEER - Komend jaar zal er studie worden gedaan naar het kruispunt Tintlaan/Derde Stationsstraat. Hier is 50.000 euro voor gereserveerd.

De studie naar dit kruispunt is opmerkelijk, omdat de gemeente de afgelopen vier jaar niets heeft gedaan aan het gevaarlijkste kruispunt dat wordt gebruikt door zowel langzaam- als snelverkeer, van Zoetermeer. Geregeld gebeuren er ongelukken tussen (brom)fietsers en auto’s. Er was volgens de gemeente ‘geen directe aanleiding’ om de kruising aan te passen. Dit is er, doordat het kruispunt nu een blackspot is (een kruising waar minstens zes letselongevallen binnen drie jaar voorkomen), volgens de gemeente nu wel.

In het verleden is de inrichting van dit kruispunt al diverse malen aangepast. Dat had te maken met de diverse functies die de kruising door de jaren heen heeft gehad, meent verkeersdeskundige Ed Kroet van de gemeente. „De doorgaande route naar Delft liep in het verleden via de Stationsstraat,’’ zegt Kroet. „Later liep die doorgaande route juist via de Tintlaan en weer later is de Stationsstraat aangewezen als doorgaande fietsroute.’’

Het onderzoek zal ingaan op het verbeteren van de verkeersveiligheid en de mogelijk daaruit voortkomende maatregelen. Naar aanleiding van publicaties in deze krant over onveilige verkeerssituaties in de regio, stelde de CU-SGP enige tijd geleden schriftelijke vragen over het kruispunt. De kruising Tintlaan/Derde Stationsstraat stond in de top tien gevaarlijkste kruispunten van 2006, vastgesteld door de dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat. De kruising is de eerste uit de top tien waarbij snel en langzaam verkeer elkaar kruist.

De politieke partij CU-SGP heeft vier jaar geleden zelf onderzoek gedaan naar gevaarlijke fietskruisingen in Zoetermeer. Daaruit kwam Tintlaan/Derde Stationsstraat als gevaarlijkste naar voren. „Voor het toenmalige college was er geen aanleiding om maatregelen te treffen, maar nu is er gelukkig wel aandacht voor,’’ meent fractievoorzitter Helen du Bois. De CU-SGP krijgt al langer klachten over het gevaarlijke kruispunt. „Dit kruispunt zit ons heel hoog. Dat er geld is vrijgemaakt voor een studie, geeft ons hoop. We houden het in de gaten.’’

AD HAAGSCHE COURANT

 

« Terug

Archief > 2008 > januari

Geen berichten gevonden