Werkbezoek Finland

Speeltuin in Vantaawoensdag 19 september 2007 17:26

Van 30 augustus tot en met 1 september heeft de Gemeenteraad van Zoetermeer een werkbezoek gebracht aan Vantaa in Finland. Per dag zal ik een impressie geven van de invulling van het werkbezoek.

30 augustus
Vroeg uit de veren. Om 6.30 uur ontbijt in het bedrijfsrestaurant van het Stadhuis. Om 7.15 start het werkbezoek. De bus vertrekt, met de burgemeester, twee wethouders, raads- en commissieleden en enige ambtelijke ondersteuning, op weg naar Schiphol. De vlucht naar Airport Helsinki Vantaa verloopt voorspoedig.
Na het inchecken in het hotel en een korte rustpauze werden we ontvangen in het gemeentehuis van Vantaa waar de burgemeester van Vantaa een introductie van de New Town Vantaa verzorgde. Hoe deze groeistad vanaf 1952, na de Olympische Spelen in Helsinki, is gaan groeien tot een stad van ca 200.000 inwoners. Deze groei is mede mogelijk gemaakt doordat er voor de Olympisch spelen een vliegveld is aangelegd. De bedrijvigheid rondom dit vliegveld is de motor geweest voor de enorme groei van de stad.
Na de presentaties werden we uitgenodigd door het Stadsbestuur van Vantaa voor het diner.

31 augustus
Na het ontbijt weer met de bus naar het gemeentehuis. Hier werden door Vantaa presentaties gehouden over de stadsvisie van Vantaa en de groei naar 2030, het Finse onderwijssysteem en een veiligheidsproject. Zoetermeer heeft ook presentaties verzorgd over haar project voor de nieuwe stadsvisie en het onderwijs.
Na de lunch in het techniekmuseum Heureka volgende een wandeling langs een  herstructureringsproject waarbij een oude leegstaande fabriek moet worden omgebouwd tot woningen en een aantal ander bijzondere functies. Een achterliggend gedeelte werd al ingevuld met een modern appartementen complex.
De middag werd verder ingevuld door een stadstour langs een aantal bouwprojecten in uitvoering of recent gerealiseerd. Aviapolis een snel groeiend bedrijventerrein bij de luchthaven met hoogwaardige bedrijven en kantoren werd bezocht.
Ook werd de manier van wonen in de stad bekeken. Het viel op dat er ondanks de beschikbare ruimte veel appartementen zijn gebouwd. Doordat man en vrouw meestal beiden werken zal de vraag naar appartementen ook wel hoog zijn.
Daarnaast ook wijken met de typisch Finse houten huizen. Maar ook een recent project met stenen huizen afgewerkt met ook al weer Finse kleuren, rood en groen, in diverse nuances. Hier werd ook de menselijk maat gemeten door een korte wandeling door deze jonge wijk.

Er werd een schoolcomplex bezocht Point dit is een internationale school voor voortgezet onderwijs waar leerlingen met diverse nationaliteiten les krijgen. Deze school is breed opgezet en is gecombineerd met een bibliotheek voor zowel de leerlingen als inwoners van Vantaa.
Als laatste onderdeel stond een bezoek aan het brandweercomplex van Vantaa op het programma. We werden met een vlotte presentatie in vogelvlucht meegenomen in de organisatie van de het veiligheidssysteem van Vantaa. De Finse brandweer neemt de leiding in de organisatie van de calamiteitenbestrijding.
Het officiële werkbezoek werd ‘s avonds afgesloten met een diner waar ook leden van het dagelijks bestuur van Vantaa aanwezig waren.

1 september
Op zaterdag werden we om 9.00 uur met de bus naar Helsinki gebracht. Allereerst een sightseeing langs interessante locaties. Op het plein Senate Square bij de kathedraal werden we afgezet voor een bezoek aan de oude stad te voet en er werd ruimte geboden om nog even op eigen gelegenheid de stad te bekijken. Na de lunch werd het vertrek naar het vliegveld aangekondigd. Na een goede reis terug kwamen we met enige vertraging rond 21.00 uur weer in Zoetermeer aan.
We kunnen terug kijken op een werkbezoek dat naast zeer leerzaam en boeiend ook goed is geweest voor de onderlinge band tussen deelnemers.

André Stam

« Terug

Reacties op 'Werkbezoek Finland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.