Hoe trek ik aandacht

jongerendebatzaterdag 02 juni 2007 18:18

Nog niet zo lang geleden stond er in de krant: 100.000 zelfmoordpogingen per jaar en 1 op de 5 jongeren denkt wel eens aan zelfmoord. Er wordt niet veel gepubliceerd over zelfmoord in de pers. Daar zijn afspraken over gemaakt om te voorkomen dat het anderen op een idee brengt. Dat is op zich een prima initiatief, maar hoe blijven wij als politici dan op de hoogte van de ernst van de zaak?
Wij horen alleen maar over de problemen in de Jeugdzorg, wachttijden, niet aan elkaar aansluitende hulpverlening en het begrip “crisis” heeft al lang niet meer de lading die het moet hebben. Bij hulp in crisissituaties is er geen hulp in één of meer dagen. Alles is nu nog provinciaal geregeld, maar gelukkig beseft de huidige regering dat het noodzaak is dat grote steden zoals Zoetermeer dit zelf beter en efficiënter kunnen regelen. Korte lijnen binnen een goed werkend zorg- en hulpsysteem!

Hetzelfde met huiselijk geweld, misschien wel het grootste maatschappelijke probleem. Door de vele campagnes is men bezig meer bekendheid hier aan te geven. Zowel voor de slachtoffers als de daders. Buren en familie die zich betrokken voelen bij zulke situaties kunnen ook adviezen krijgen hoe er mee om te gaan.
De uitvoering in Zoetermeer met een eigen coördinatiepunt werkt goed. Alleen ook hier zijn er te weinig mensen voor teveel werk. Daarnaast is de opvang op tijdelijke locaties om escalerende crisissituaties te ontzien heel erg moeilijk te realiseren. Vanaf januari 2008 zal de pilot die op drie plaatsen in Nederland plaatsvindt, wegens het succes, ook ingevoerd moeten worden in Zoetermeer. Dat betekent dat de dader minimaal tien dagen, met een verlenging van drie maanden, het huis moet verlaten. Binnen dat traject kan dan eventueel aanvaarde hulpverlening op gang komen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden dat, hoewel nog steeds het grootste deel van de daders nog steeds man is, er steeds meer vrouwen mishandelen en ook jongeren hun ouders mishandelen. Begeleiding voorkomt vaak herhaling en voorlichting werkt preventief.

Ook de OGGZ heeft zo zijn zorgen. De openbare Geestelijke Gezondheidszorg vertelde het ons in een workshop tijdens de opiniërende Raad over het thema “Isolement”. Er zijn veel mensen en ook jongeren, vaak nog tieners, die de verschijnselen van een op hande zijnde psychose vertonen. Voorlichting over hoe je dit herkent op bijvoorbeeld scholen en bij ouders is essentieel, alleen kost geld.
Wat zou het mooi zijn, dat net als bij het outreachende jongerenwerk in Zoetermeer, er ook geld vrij zou komen om er op uit te trekken om deze mensen te bereiken. Hier liggen grote kansen. Hoe sneller een psychose herkend en behandeld wordt hoe beter de kansen om later een gewoon leven te leven.

Gewoon een paar onderwerpen die steeds in flarden mijn gedachten beheersen. In ons politieke werk kom je zoveel verschillende dingen tegen. Ook schrijnende. Dan is het zaak om stil te staan bij dingen die er echt te doen. Waar wij zakelijk gezien straks aandacht en geld voor moeten vragen bij het Voorjaarsdebat.

Ik weet dat er een God is die zich om deze mensen bekommert, maar ook mij de weg zal wijzen waardoor ik de juiste dingen hoor en op de juiste plaatsen de juiste dingen kan zeggen zodat beleid aangepast kan worden.
Dan besef ik hoe dankbaar ik mag zijn steeds een schakeltje te mogen zijn….

Helen du Bois


« Terug

Archief > 2007 > juni

Geen berichten gevonden