’Vervangend openbaar vervoer schandalig’

donderdag 18 januari 2007 12:51

AD - Zoetermeer is volkomen in de steek gelaten door stadsgewest Haaglanden als het gaat om RandstadRail. De kwaliteit van het vervangend openbaar vervoer is daarbij ver beneden peil. Reizigers staan soms vijftig minuten te wachten, routes van de bussen kloppen niet en chauffeurs weten de weg niet in de stad. De Zoetermeerse reizigers zijn er de dupe van en zouden eigenlijk niet moeten betalen.

,,Het vervangend vervoer is schandalig,’’ meent D66-fractieleider Flip Huisman.
Deze harde kritiek op stadsgewest Haaglanden werd woensdagavond in de raadscommissie Ruimte door alle fracties in de Zoetermeerse raad gedeeld. Zij vonden ook dat hun eigen wethouder Pieter Smit (verkeer) eerder al meer druk had moeten zetten op Haaglanden. ,,Wethouder Smit schiet wat dat betreft tekort. Wij als raad zorgen voor de munitie, voor de druk op Haaglanden. Maar dat is eigenlijk een taak voor de wethouder,’’ meende Willem Vermeulen (CU/SGP).

Een soms emotionele wethouder Smit (‘Ik ben zéér begaan met het onderwerp’) bestreed die zienswijze. Volgens hem is er voldoende druk gezet op Haaglanden. En is ook zijn collega Van Woensel (verkeerswethouder in Den Haag) doordrongen van de problemen voor de Zoetermeerse reizigers. ,,Vanmiddag nog heb ik hem een mail gestuurd waarin ik aandrong op de noodzaak van goed vervangend vervoer. De afgesproken datum van 29 januari is daarbij cruciaal. Als het vervangend vervoer dan nog niet op een goed niveau is, dan behoren reizigers er niet voor te betalen.’’

Volgens wethouder Smit gaan de ernstige aanloopproblemen van RandstadRail Zoetermeer geen geld kosten. ,,Stadsgewest Haaglanden is de opdrachtgever, de projectgroep RandstadRail voert het uit. Den Haag draagt, zo is afgesproken, de financiële risico’s. Als er geld overblijft, gaat het naar Den Haag. Maar met verliezen idem dito. Zoetermeer zit wat dat betreft dus in een wat makkelijkere positie. Dat klinkt in het licht van alle ellende voor de Zoetermeerse reizigers misschien vreemd, maar het is wel zo.’’

De kwaliteit van het vervangend openbaar vervoer in Zoetermeer staat nu prominent op de agenda van de gemeenteraad voor de vergadering van 25 januari. Dan moet volgens wethouder Smit al duidelijk zijn dat Haaglanden voldoende maatregelen heeft genomen om Zoetermeerse reizigers ‘fatsoenlijk te vervoeren’.

« Terug

Archief > 2007 > januari

Geen berichten gevonden