Wonderlijke start

Rick van Rumptwoensdag 17 december 2014 07:17

En dan ben je opeens raadslid namens een coalitiepartij… Als we terugkijken op de afgelopen periode is er voor ons als fractie en voor mij persoonlijk behoorlijk wat veranderd. Nadat mijn voorganger, Arco Weening, aangaf niet nog een termijn als raadslid beschikbaar te zijn werd mij gevraagd zijn plek in te nemen.

Door Rick van Rumpt, raadslid ChristenUnie-SGP

Al 4 jaar was ik actief als commissielid, maar toen stond ik elke keer op het ‘moment suprême’ langs de zijlijn. De gemeenteraad werkt namelijk met een cyclus van drie vergaderingen. Twee commissievergaderingen die oordeelsvormend zijn en afsluitend een raadsvergadering waar de daadwerkelijke besluiten vallen. Als commissielid behandel je onderwerpen in de commissievergaderingen. Vervolgens breng je verslag en advies uit bij het raadslid die de behandeling van het onderwerp in de raadsvergadering zal doen. Daadwerkelijk besluiten nemen doe je dus niet.

Als raadslid meedoen aan de besluitvorming: dat leek mij wel wat! Dus op naar de verkiezing van 21 maart 2022...Wat was de uitslag spannend! Waar wij normaal ruim twee zetels haalden, was het nu kantje boord. Het bleek maar weer eens dat niets vanzelfsprekend is. Gelukkig mochten wij toch twee zetels innemen en de installatie volgde snel.

Vervolgens vielen wij met onze neus in de boter: coalitie-onderhandelingen! Dat hadden wij niet aan zien komen. Thuis had ik nog wel gezegd: “Het is nu druk door de verkiezingstijd, maar daarna wordt het echt wat rustiger!”. Mooi niet dus, want er volgde vele uren onderhandelen, vele gesprekken werden gevoerd en we moesten ook nog eens op zoek naar een wethouderskandidaat. Gelukkig met een geweldig resultaat en zijn wij dus opeens een coalitiepartij.

Coalitiepartij, wat betekent dat voor ons als fractie en voor mij als raadslid? Dat is voor ons nog een hele zoektocht. Hoe werkt dat proces tussen ons als coalitiepartij, het college, onze eigen wethouder, de andere coalitiepartijen en de oppositie?

Jarenlang hebben wij als oppositiepartij langs de zijlijn gestaan en nu staan wij zelf aan de knoppen. In het verleden vroegen wij ons weleens af waar we het allemaal voor deden. We hadden het gevoel voor de bühne te spreken: er werd toch niets met onze inbreng gedaan. Nu is dat wel anders! Zo word ik nu opeens gebeld voor een vergadering; “Wat vind jij van dit standpunt? Wil je ons steunen in een alternatief voorstel? Hoe kijk jij hier tegenaan?” Opeens doen we ertoe!

Al met al is het een wonderlijke start van een nieuwe raadsperiode geweest en we kijken uit naar vier mooie jaren. Het is zo wonderlijk, omdat wij dit zelf nooit hadden zien aankomen, maar God heeft ons dit gegeven. Dat wij nu als coalitiepartij het christelijk geluid mogen laten klinken in de raadszaal. Tegelijkertijd brengt het ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Wij liggen, als coalitiepartij, onder een vergrootglas en komen voor veel moeilijke dilemma’s te staan. We moeten op blijven komen voor de christelijke waarden en normen en bovenal voor Gods eer. Wij willen u dan ook vragen te bidden voor onze fractie, onze wethouder... Ja, voor heel onze stad!

« Terug

Archief > 2014 > december

Geen berichten gevonden