Mogen wij even de aandacht van Omgevingsdienst?

Lennert Hutzondag 21 juni 2020 19:26

Silverdome maakte eind vorig jaar een slechte beurt bij een groot deel van de stad vanwege geluidsoverlast. Omdat het niet de eerste keer was, hebben wij burgemeester en wethouders duidelijk gemaakt dat feestjes in de Silerdome geen reden zijn om de nachtrust te verstoren voor de rest van de stad. 

De ogen -en in dit geval de oren- zijn daarom strenger gericht op Silverdome. De evenementenhal zit in proeftijd. Gaat het de volgende keer fout, dan kan de burgemeester een dwangsom opleggen. Dat is goed nieuws. Wij houden ook van feestjes, maar niet ten koste van anderen. 

Zoetermeer profileert zich als prettige woonstad. En daarbij hoort dat je duidelijk maakt dat je overlast, schade of verontreiniging niet accepteert. De instantie dit controleert of daar sprake van is, is de Omgevingsdienst Haaglanden. Zij meten, controleren en beboeten zonodig. Maar als wij kijken naar het jaarverslag 2019 van de Omgevingsdienst lijkt Zoetermeer niet bovenaan te staan op het prioriteitenlijstje. 

Vorig jaar werd de bodem in Zoetermeer 20 keer gecontroleerd. In Den Haag 150 keer. In Den Haag werd er 360 keer handhavend opgetreden doordat achteraf bleek dat de regels werden overtreden. In Zoetermeer 20, in het Westland 50. In 2019 zorgde dat voor 207 beschikkingen (een dwingend besluit) in Den Haag. In Zoetermeer 11. Blijkbaar wordt er te weinig gecontroleerd of er gaat nu eenmaal veel minder mis in Zoetermeer. Wij denken het eerste, maar we hebben het de Omgevingsdienst zelf gevraagd om het uit te leggen. Wij zijn benieuwd naar de antwoorden. 

Wij zijn, denken wij, niet de enige die benieuwd zijn of de Omgevingsdienst genoeg prioriteit geeft aan (geluids)overlast en milieuschade in de stad. Zoetermeer geeft namelijk aan dat de overlast toeneemt. In 2018 werden 180 meldingen van overlast gedaan bij de Omgevingsdienst. Vorig jaar: 250. Een toename van 39 procent in een jaar. Genoeg reden om Zoetermeer eens een jaar wat meer aandacht te geven.   

« Terug

Reacties op 'Mogen wij even de aandacht van Omgevingsdienst?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.