Column: Snel weg, vertrouwen zoek

Lennert Hutvrijdag 20 december 2019 09:47

Staatsecretaris Snel is 18 december opgestapt vanwege de Toeslagenaffaire. Hij was misschien niet de oorzaak, maar ook niet de oplossing. Ook niet voor de tientallen ouders in Zoetermeer die de afgelopen jaren het slachtoffer waren van het gedrag van de Belastingdienst.

Door Lennert Hut, commissielid ChristenUnie-SGP
Staatsecretaris Snel is 18 december opgestapt vanwege de Toeslagenaffaire. Hij was misschien niet de oorzaak, maar ook niet de oplossing. Ook niet voor de tientallen ouders in Zoetermeer die de afgelopen jaren het slachtoffer waren van het gedrag van de Belastingdienst.
 
Het verhaal begon voor ons als ChristenUnie-SGP al in 2014, toen toenmalig raadslid Klaas Schra en ik werden uitgenodigd voor een bijeenkomsten van gedupeerde ouders in Zoetermeer. Zij hadden het aanvragen van de toeslag overgelaten aan een kinderdagverblijf. Die organisatie bleek de boel te hebben opgelicht. 

Met de hakken in het zand
De ouders waren alleen en voor het gehele bedrag aansprakelijk, zo oordeelde de Belastingdienst. Dat de nieuwe regeling fraudegevoelig was, was blijkbaar de schuld van de ouders. En dat oplichters graag gebruik maakten van de onwetendheid, dus schijnbaar ook. De Belastingdienst dacht niet mee, voelde niet mee en werkte niet mee.

Dankzij onderzoek van RTL Nieuws, dagblad Trouw en de inzet van Kamerleden Renske Leijten en Pieter Omtzigt, weten we nu hoe dat ging daar. In interne mails werd geschreven dat ouders ‘helaas’ soms toch wel recht hadden op toeslag. En soms was het ‘afpakjesdag’ bij de Belastingdienst. Dan werd het tijd de ouders te confronteren met boetes en terugbetalingen.  

De jacht werd geopend
Soms gebeurde dat terwijl de ouders er het geld er niet voor hadden. En soms ook terwijl de ouders in de schuldsanering zaten en er gewoon een minimaal bedrag moet overblijven in de huishoudpot om rond te komen. Werd er een betalingsregeling getroffen, dan was die vaak onredelijk.

Ook wij hebben door de jaren heen flink wat mails gestuurd en gebeld. De laatste mail stuurde ik naar Pieter Omtzigt. Zijn beleidsmedewerker zei dat er eindelijk vaart in de discussie zat, maar dat het een taai dossier was. Wij weten nu ook waarom wij al die jaren vergeefs aan de bel trokken. De Belastingdienst probeerde bewust de waarheid onder de tafel te houden. Ook na officiële verzoeken om documenten. 

Staatssecretaris Snel kreeg vorige week nog een laatste kans om het goed te maken. Alle beschikbare informatie moest worden gedeeld met de ouders. Als antwoord kregen ouders pagina’s vol zwartgelakte tekst. Onbruikbaar én de laatste druppel. Hij stapte op, voordat hij werd weggestuurd. 

De eerste stap
Wat mij betreft is het opstappen pas de eerste stap. Ik word weleens moe van geklaag over de overheid. Maar hier is het geheel terecht. Gek hoor, dat mensen het vertrouwen in de overheid kwijt zijn met dit soort streken. 

De staatssecretaris is weg, maar de uitvoerende ambtenaren zitten er nog. Zij die met ongekend cynisme jarenlang ouders hebben getreiterd met boetes, dreigbrieven, vorderingen en incasso’s. Met een totaal gebrek aan medewerking werd de schuld eenzijdig bij de ouders gelegd. En hoe je het moest oplossen, dat zocht je maar lekker zelf uit. 

Ik hoop dat alle dossiers nu wél snel worden opgepakt en afgerond. En dit keer in samenwerking met de ouders. En met coulance. De ouders hebben toen niet gevraagd om het optuigen van een fraudegevoelige regeling. 

Maar ik hoop vooral dit. Als de Belastingdienst klaar is, hoop ik dat de betrokken ambtenaren in de spiegel kijken. En dat ze zich realiseren wat ze al die ouders hebben aangedaan. 

Vanuit Zoetermeer: succes met het herstel van het vertrouwen. Er is een hoop werk te doen.  

« Terug

Reacties op 'Column: Snel weg, vertrouwen zoek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.