Blog fractievoorzitter Francijn Brouwer over raadswerk in het najaar

2019-11-25 Foto bij blog over raadswerk in het najaar 1.jpgmaandag 25 november 2019 20:41

Fractievoorzitter Francijn Brouwer heeft een blog geschreven over het raadswerk in het najaar. Zij blikt in haar blog o.a. terug op het najaarsdebat, waarin de begroting van de gemeente Zoetermeer voor de periode 2020-2023 werd behandeld.

"De begrotingsbehandeling is voorbij," zei de griffier, "dan pakken we nu de vertrouwenscommissie weer op". En zo is het. De behandeling van de begroting in het najaar slokt tijdelijk al je aandacht op. Niet alleen omdat het een lijvig document is om door te werken, maar ook omdat we er algemene beschouwingen aan vast plakken. Partijen in de gemeenteraad maken daar altijd gebruik van om allerlei voorstellen in te dienen die eigenlijk niet zo veel met de begroting te maken hebben. Eigenlijk is het voorjaar daar een beter moment voor, als we voor het eerst en in grote lijnen over het eerstvolgende jaar spreken. Maar gedurende het jaar is de neiging groot om je mee te laten slepen door de actualiteit en de stroom van voorstellen die je van het college krijgt. Zo'n algemene beschouwing is dan een uitgelezen kans om je politieke kleur weer eens goed te laten zien.

Wij hebben ons best gedaan om het pastoresoverleg weer op te starten. Een regulier overleg tussen de burgemeester en de voorgangers van religieuze gemeenschappen. We hebben de stemming nipt verloren, omdat de wethouder betoogde dat er wel genoeg (ad hoc) overlegd wordt met kerken en moskeeën. Jammer.

We hebben dus tijdens de beschouwingen met elkaar wel voorstellen ingediend. Maar dit jaar liepen dingen anders dan andere jaren. Daar heeft u misschien wel over gelezen in de media. De acht kleine oppositiepartijen hebben tegen de begroting gestemd, en in het voorjaar ook tegen de inleidende plannen voor de begroting. Dat was omdat de vijf coalitiepartijen de vrijheid hadden genomen om buiten de gemeenteraad om een bezuinigingspakket uit te onderhandelen. Er zat geen enkele beweging meer in toen de rest van de raad het onder ogen kreeg. Zo werkt democratie niet, vinden wij. De coalitiepartijen hebben wel geprobeerd om een paar voorstellen links en rechts te steunen in het najaarsdebat, maar rond de begroting zelf was de race al lang gelopen.

Nu de gewone politieke stroom zijn loop weer heeft gevonden, voelen we nog elke week de gevolgen. We merken het in de onderlinge gesprekken met collega's, dat de verhoudingen tussen coalitie en oppositie op scherp hebben gestaan. Sommige collega's tonen begrip en hebben goede voornemens, anderen delen in discussies steken onder water uit. Wij trekken ons er niets van aan. Er komt nu een tijd aan dat alle bezuinigingsvoorstellen uit de begroting moeten worden ingevoerd, en veel daarvan moeten daarvoor langs de raad. Dan proberen we er scherpe kantjes af te vijlen, liefst in samenwerking met een of meer coalitiepartijen. Want zo doe je het uiteindelijk het liefst: met wisselende meerderheden besluiten nemen, soms over links, soms over rechts. Dat maakt het raadswerk interessant, en volgens ons is het nog altijd het beste voor de stad.

Francijn Brouwer
fractievoorzitter ChristenUnie-SGP Zoetermeer

« Terug

Reacties op 'Blog fractievoorzitter Francijn Brouwer over raadswerk in het najaar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.