Halloween: tijd voor een leuk feest

Lennert Hutdinsdag 15 oktober 2019 16:52

Deze column publiceerde commissielid Lennert Hut naar aanleiding van Halloween, ook namens de gehele fractie van ChristenUnie-SGP Zoetermeer. Zie hier voor alle contactgegevens.

Als het eerder donker wordt en de dagen korter, moet de gemiddelde mens altijd wat meer moeite doen om het enthousiasme erin te houden. Ik heb dat bij het opstaan. Sommigen hebben dat de hele dag door. Er zijn er ook, die blij worden van duisternis en om die reden feest vieren. Dat noemen we Halloween. Het komt uit de VS en ook in Zoetermeer moeten we er aan meedoen. Graag tekenen bij het kruisje. Geen discussie graag.  


U kon het met eigen ogen zien, als u -net als ik- het Stadshart inliep vorig jaar. Het was drukker dan normaal en de mensen zagen er een slechter uit dan ik mij kon herinneren.

Vroeger werden er met Halloween pompoenen uitgehold en nep-spinnewebben gehangen in etalages, maar dat was daar duidelijk niet meer genoeg. Vrouwen met nagemaakte, uitgerukte ongeboren kinderen liepen er rond, liters bloed op de ene plek en op een andere plek werd een occult ritueel opgevoerd. Tussendoor liepen moeders verkleed als heks met bloed uit de mond en zwarte kringen rond haar ogen. Met de kinderen ernaast, soms nog in kinderwagen.  

 Lachen man. Niet dus.

Wij zijn ons wild geschrokken wat er gebeurde in het Stadshart. Over smaak valt niet te twisten en ik kan tegen een stootje en zeker ook tegen een grapje. Maar daar het gaat het aan voorbij. Wij zijn verbaasd waar mensen zichzelf, en hun kinderen, aan blootstelden.

En omdat we bezorgd zijn, hebben we dit vorig jaar als ChristenUnie-SGP ook besproken in de gemeenteraad. Een griezelfeestje kan duistere kanten krijgen. Je zet de deur open voor geestelijke schade bij jezelf. Je neemt het risico dat je je kinderen opzadelt met nachtmerries en angsten. Om maar iets te noemen.

Mocht iemand antwoorden ‘dat gebeurt niet’: het gebeurt wel. Want die bezorgde Zoetermeerders hebben zich bij ons gemeld na Halloween vorig jaar. Die zorg hebben we uitgesproken in de gemeenteraad. De reactie op onze bezorgdheid was er echter een in de categorie 'zeur niet'.

Sterker nog, we horen vooral dat we niet aan Halloween mogen komen als ‘feest’ en dat Halloween in Zoetermeer vorig jaar helemaal fan-tas-tisch was. Ik zag dat niet af aan de gezichten van veel kinderen. Maar het is blijkbaar wel een principezaak geworden, dat Halloween. In Zoetermeer heerst blijkbaar een soort van Halloween-fundamentalisme.

Voor alle aanhangers van dit fundamentalisme: wij hebben alvast afgesproken dat we het in 2019 opnieuw gaan hebben over Halloween en op welke bizarre manier dat ‘gevierd’ wordt.  En vooral dat je daar helemaal niet lichtzinnig mee moet omgaan. Wil je het per se met horror? Dan doe je dat op een besloten locatie, zonder kinderen erbij. Niet in het openbaar, niet in het Stadshart. Er zijn namelijk genoeg mensen die er niet op zitten te wachten.

We houden het niet bij woorden. Dat het openbaar is, heeft namelijk ook z'n voordelen. Naar aanleiding van onze kritiek, spraken we veel mensen die volgend jaar willen meedoen aan de Halloween-optocht. Maar dan om te vertellen dat zij ook houden van feestjes, maar dan van het leuke soort. Zonder dat dit schadelijk is voor jezelf, je kinderen en de stad waarin je leeft.

Dat doen we dan, niet geheel toevallig, ook tijdens Halloween in het Stadshart dit jaar. Bij deze alvast de uitnodiging. Wij zijn er bij.

Tot dan?

« Terug

Archief > 2019 > oktober

Geen berichten gevonden