Verslag van ChristenUnie-SGP raadslid Arco Weening - Schrikken op Halloween in Zoetermeer

Foto van Halloween in Zoetermeer.jpgzaterdag 03 november 2018 16:09

Verslag van ChristenUnie-SGP raadslid Arco Weening van de "viering" van Halloween in Zoetermeer op vrijdagavond 26 oktober 2018.

Het is herfstvakantie en ik ben met mijn gezin een weekje op de Veluwe. Dit in de wetenschap dat vrijdag 26 oktober 2018 Halloween plaatsvindt in Zoetermeer. Onder christenen is hierover veel zorg, met name over het feit dat dit “kinderfeest” door volwassenen wordt aangegrepen zich in steeds extremere vormen te uiten over de dood. Donderdag word ik nog gebeld door PowNed. Of ik een interview over Halloween wil afgeven. Na overleg met de fractievoorzitter en het bestuur besluit ik om ermee in te stemmen. Als puntje bij paaltje komt, komt de verslaggever niet opdagen. Ze weten vast al wat ik ga zeggen.

Zwaar
Voordat ik mij vrijdag begeef onder het Halloweengebeuren bezoek ik mijn ouders. Ze zouden meegegaan zijn op herfstvakantie, totdat in de zomer bij mijn vader kanker werd geconstateerd. Hij heeft net zijn derde chemokuur achter de rug. Het is zowel lichamelijk als geestelijk zwaar. De dood komt dichterbij. Ik overdenk nog wat er in de wereld gebeurd is de afgelopen paar jaar. Zo recent nog werden christenen op het strand van de Middellandse Zee onthoofd door Islamitische Staat (IS). In hun oranje overalls waren ze goed herkenbaar. De dood is erg dichtbij gekomen. Gruwelijkheden door IS begaan staan nog helder op mijn netvlies. En dan ga ik vanavond zeer tegen mijn zin Halloween bezoeken.

Uitgedost
Ik vind dat ik zelf moet zien wat er gebeurt met mensen tijdens zo’n “feest”. Ik begin in De Dorpsstraat. Het regent inmiddels en het is guur op straat. Toch zijn er veel jonge kinderen aanwezig. Allemaal uitgedost met Halloweenversierselen. Het blijft in de Dorpsstraat relatief rustig. Geen al te gekke dingen, al begrijp ik die ouders niet die er met hun erg jonge kinderen naartoe gaan. Het is inmiddels flink gaan regenen en ik zet de paraplu op. Ik loop langs de Rooms-Katholieke Nicolaaskerk en over het nieuwe bruggetje bij de Grote Dobbe. Felle blauwe lichten schijnen mij tegemoet. Ik huiver bij wat ik zal gaan aantreffen. Als ik het Stadshart binnenloop, valt mij op dat er heel wat agenten op de been zijn. Blijkbaar is het geen onschuldig kinderfeestje. Een slechte voorbode. Rustig loop ik met mijn iPhone in mijn hand door het Stadshart.

Onthoofd
Ik schrik van wat de volwassenen ervan hebben gemaakt. Een schouwspel van iemand met een zwaar bebloed slagersuniform en een man daarnaast met een onthoofd hoofd in zijn hand. Helemaal bebloed. Mensen willen ermee op de foto. Verbazingwekkend! Ik maak een foto. Even verderop een groepje bijzonder uitgedoste mensen, mannen en vrouwen. Ik besluit te gaan filmen. Er staat een vrouw bij met een kind in een kinderwagen. Het was toch 12+? Ik word geduwd van achteren en er duikt een killerclown in mijn gezicht op. Overal zie ik nepgezichten van de Scream-horrorfilms. Er zullen heel wat kinderen slecht gaan slapen die nacht, vermoed ik. Verderop doet de stand van Pirates of the Caribbean bij al dit geweld zelfs wat eenvoudig aan. Niks engs. Maar ik weet van deze films dat zich daar heel wat duisters in afspeelt.

Nog heb ik het slechtste niet gezien.

Pentagram
Ik kom aan het eind van het Stadshart en tref daar een groepje mensen aan die een heuse duivelaanbidding nabootsen. Op de grond is een cirkel met vijfpuntige ster, een pentagram, getekend. Dit symbool wordt veel gebruikt in heksenkringen. In de cirkel liggen drie jongeren, die, zo lijkt het, uit de dood worden opgewekt. Vier satanisch uitziende mannen spreken Latijnse spreuken uit. Het gaat over ”inferno”, de hel. Een van de vier is gehuld in een monnikspij met een groot kruis om zijn nek. Hoezo is Halloween niet doordrenkt van religieuze of zo u wilt antireligieuze symboliek? Even verderop wordt gedaan alsof een man in een oranje overall wordt gedood. Waar zagen we dit eerder? Jazeker. Islamitische Staat vermoorde zo vele christenen in oranje overalls. Wat zijn wij naïef geworden in Zoetermeer, in Nederland. Ons land van melk en honing is verworden tot een drekhoop. En we vinden nog steeds dat alles moet kunnen?

Witte toga
Ik besluit dat het voldoende is en wurm mij door het Stadshart terug. Even verderop bij de HEMA staat een tweetal mensen gehuld in een witte toga. Ik vermoed dat zij iets anders willen uitdragen, en spreek hen aan. Ze willen getuigen van het Licht en vertellen over Jezus. Ik bemoedig hen en wens hen Gods zegen toe. Wat mooi dat dit ook kan. Thuisgekomen laat ik mijn vrouw en zoon de beelden zien. Huiveringwekkend. Later begrijp ik dat bij de zogenaamde afterparty van Halloween de boel in het honderd is gelopen. Zelfs de mobiele eenheid moest erbij komen om de boel te bedaren. Tja, en dat voor een kinderfeestje.

Arco Weening
Gemeenteraadslid ChristenUnie-SGP Zoetermeer

« Terug

Reacties op 'Verslag van ChristenUnie-SGP raadslid Arco Weening - Schrikken op Halloween in Zoetermeer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.